reklama

Vladimir Iljič Uljanov, známý jako Lenin, se těšil důvěře Moskvy od roku 1917. Lenin s mrazivou lhostejností ke svým spoluobčanům zabavoval jídlo chudým rolníkům a podkopával tak jejich „protileninovské válečné úsilí." V souvislosti s ekonomickou krizí po první světové válce tak docházelo i k obchodu s lidským masem. Uměle vyvolaný hladomor si vzal životy téměř pěti milionů Rusů. Celkem bylo hladomorem zasaženo dvacet pět milionů obyvatel, připomíná Daily Mail.

 

Hladovějící rolníci byli v některých regionech vidění dokonce i jak vykopávali nedávno pohřbené těla a konzumují lidské maso, nebo trávu a uhynulá zvířata. Policie tehdy považovala kanibalismus za legitimní způsob k přežití a vyhladovělé občany netrestala.

  • Fotografie dostupné zde. Snímky jsou drastické a nejsou určeny pro citlivé povahy. 

V roce 1921 dorazili do Ruska humanitární pracovníci z Evropy a Ameriky a sepsali o situaci v Rusku děsivé svědectví. Viděli, jak byly zabíjeny celé rodiny, které pak sloužily jako potrava. Podle humanitárních pracovníků Rusové připravovali i lidské klobásky. Na některých fotografiích jsou pak malé podvyživené děti v zuboženém stavu. Jednou z nejpostiženějších oblastí byla Samara na jihovýchodě Ruska.

Lenin nejprve pomoc dalších zemí odmítal. Nakonec však humanitární pomoc přijal. Tehdejší záchrana hladovějícího ruského obyvatelstva stála 40 miliard švýcarských franků a balíčky jídla byly rozvezeny na 900 míst. Krátce po skončení děsivého hladomoru, v roce 1924, Lenin zemřel.