reklama

Kolínská policie dohlížela na oslavy konce roku v počtu asi 1700 mužů a žen, tedy mnohonásobně více než před rokem. Strážci zákona už při příjezdu do města ověřili totožnost zhruba 650 osob - většinou původem právě ze severní Afriky - a více než sto jich na místě zadrželi. Kvůli sexuálnímu napadení přijala policie deset trestních oznámení.

"Nabízí se ovšem otázka přiměřenosti a zákonnosti, když je prověřeno celkem téměř 1000 osob jen na základě jejich vzhledu, a část z nich zadržena," řekla Peterová listu Rheinische Post.

Stejně jako někteří další politici kritizovala Peterová také to, že policie na twitteru o Severoafričanech psala jako o Nafris, což je zkrácenina německého slova Nordafrikaner. S tím, že policie takový pojem neměla použít, souhlasí i kolínský policejní prezident Jürgen Mathies.

Letošní oslavy byly v celém Německu relativně klidné. V Augsburgu se podle policie odehrály dva útoky nožem. Policie zaznamenala také ostřelování oslavujících zábavní pyrotechnikou, které si vyžádalo několik lehce zraněných. Zodpovědní za něj jsou podle policie tři Syřané.