Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barma poprvé přiznala zvěrstva vůči muslimským Rohingům

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Rangún - Barmská vláda na základě videozáběrů poprvé přiznala možnost, že se ozbrojené síly země dopouštějí nepřípustného násilí vůči muslimskému menšinovému etniku Rohingů. Doposud přitom tvrdila, že všechny razie probíhaly dle litery zákona.

Podle médií v posledních týdnech uteklo na 50 tisíc Rohingů před operací vedenou armádou v Arakanském státě proti povstalcům. Zprávy o násilnostech se začaly objevovat loni v říjnu, kdy ozbrojené síly toto tažení zahájily v reakci na přepadení policejního stanoviště u hranice s Bangladéšem, při němž útočníci zabili nejméně devět policistů.

Uprchlíci z Arakanského státu, kteří se uchýlili do Bangladéše, podle médií popisovali násilí, jehož se příslušníci barmských ozbrojených sil dopouštějí - hromadné znásilňování, vraždění, mučení.

Barmská vláda, včetně nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, obvinění ze zvěrstev páchaných vojáky na muslimských Rohinzích doposud popírala. Vyzývala dokonce mezinárodní společenství, aby přestalo "rozdmýchávat zášť".

Nyní ale kabinet vydal prohlášení, v němž se uvádí, že se úřady zavázaly podniknout kroky "vůči policii, která 5. listopadu během operace čištění terénu od min bila vesničany".

Témata:  Barma muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy