Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci zuří: Chtěli jsme žít ve vlastních bytech, neměli jsme sem chodit

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stockholm - Migranti nespokojeni s kvalitou života, který jim byl poskytnut Švédskem, si stále hlasitěji stěžují, jeen Syřan dokonce obvinil Švédy, že jeho i jeho kolegy uprchlíky chtějí zabít. Další migrant si pak v rozhlase stěžoval na bydlení, které mu prý ničí osobní život.

„Udělali jste z našich životů mizérii," napsal v sekci názorů pro švédskou veřejnoprávní stanici SVT ve čtvrtek Syřan Mohammad Jumaa. Ten mluví o tom, jak on a další přistěhovalci čekali celý rok, ale dosud nezískali „dobrý a přirozený život", který zahrnuje například dobře placenou práci, „Jsme lidi, ne zvířata, která potřebují pouze jíst a spát!" napsal.

Obvinil Švédy, že „nutí" migranty „čekat v zařízeních ve špatných podmínkách". „Jsem čestný a poctivý člověk. Mnoho uprchlíků proklíná den, kdy sem přišli. Nemůžu uvěřit, že se to děje ve Švédsku!" Syřan tvrdí, že země, která se tváří jako „humanitární velmoc", pouze předstírá, že se stará o lidská práva. „Proč jste otevřeli dveře nám, uprchlíkům, když nám nemůžete pomoci žít důstojné, uctivé a plnohodnotné životy?" ptá se Mohammed.

„Nezmiňujte jako omluvu, že máte ve Švédsku tolik uprchlíků. Vím, že ano. Ale nechápu, proč nás chcete zabít podruhé. Tento čekací proces je stejný, jako kdybyste nás zabili,“ tvrdí. Čekání „je stejné jako umírání", a to podle něj „vede k velkému stresu" a „hodně špatným pocitům", vysvětluje Syřan. Dodává, že většina migrantů se cítí stejně. I proto Mohammed poprosil Švédy, aby projevili péči o něj a další uprchlíky a aby se na ně dívali jako na „lidské bytosti, a ne jen zvířata či čísla".

Další migrant, Syřan Mahmoud, zveřejnil podobnou výzvu k soucitu v rozhovoru vysílaném v úterý na Sveriges Radio. „Chci dům," řekl švédskému rozhlasu. Zároveň si stěžoval, že nechce žít v bytě, který mu podle jeho slov bere šance na nalezení přítelkyně.

Moderátorka Katarina Gunnarssononová poznamenala, že jeho pokoj, zaplatili daňoví poplatníci a že „vypadá jako hotelový pokoj", ale Mahmoud řekl, že má větší očekávání od života ve Švédsku. „Měl jsem velmi velké naděje na získání svého vlastního domu. A pak mi dali tento byt. Je to jako v uprchlickém táboře. Jaký je v tom rozdíl?“ stěžuje si bývalý obyvatel Damašku.

„Je mi 25 let a předtím jsem neměl přítelkyni. Jsem ještě panic. Hledám přítelkyni, hledám manželku. Ale to není možné. Jak mohu být schopen mít život v této jedné místnosti?“ zajímá ho.

Gunnarssonová připomněla Mahmúdovi, že mnoho mladých Švédů by mohlo žárlit na to, že mu byl dán byt ve Stockholmu, protože země v tuto chvíli prožívá velkou bytovou krizi. „Přišel jsem do Švédska a měl vysoké naděje na vytvoření života. Ale poté, co zde už žiju jeden rok a osm měsíců, jsem začal ztrácet naději,“ odpověděl.

Migranti, kteří žijí ve stejném bytovém domě jako Mahmoud, protestovali v srpnu proti nově vybudovanému modulární bydlení. Téměř polovina obyvatel budovy se připojila k demonstraci, při které pochodovali až k odboru sociálních služeb. Podle personálu demonstranti mluvili o omylu ohledně ubytování, protože čekali, že získají vlastní stálé byty, spíše než by sdíleli kuchyň s dalšími migranty. Podle jejich mluvčího někteří z přistěhovalců žijí kvůli tomuto zklamání v depresi a dokonce se u nich objevují myšlenky na sebevraždu.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy