Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zahraničí varuje: Necestuje do Iráku, loni tam zemřelo přes 6800 civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Ze statistiky mise OSN pro Iráku (UNAMI) vyplývá, že při bojích v této blízkovýchodní zemi loni zahynulo téměř 7000 civilistů a přes 12.300 osob utrpělo zranění. Realita ale bude ještě mnohem horší.

UNAMI v pondělí zveřejnila statistické údaje o prosincových obětech a uzavřela celoroční bilanci. V prosinci zahynulo 386 iráckých civilistů, za celý rok pak 6878. V roce 2015 v Iráku přišlo o život 7517 civilistů.

Vůbec nejhorší situace byla v posledním měsíci roku v provincii Ninive, kde bylo zabito 208 lidí a 511 osob zraněno. Střediskem Ninive je město Mosul, o něž irácká armáda bojuje od října. Město je poslední vekou aglomerací, kterou v Iráku ovládá Islámský stát (IS).

Druhou oblastí co do počtu prosincových obětí byl Bagdád, kde zahynulo 109 lidí, a třetí Kirkúk se 64 oběťmi.

Uvedený počet loňských obětí považuje UNAMI za "naprosté minimum", protože jeho lidé nebyli kvůli špatné bezpečnostní situaci schopni ověřit údaje v oblastech bojů. Nemohou ani přesně evidovat úmrtí, která byla "vedlejším efektem bojů". Lidé například trpí nedostatkem vody, ti na útěku nemají jídlo a léky.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky důrazně nedoporučuje občanům ČR cestovat do Iráku. "Vzhledem k vojenské operaci vládních sil k osvobození města Mosul z držení IS, zahájené 17.10.2016, je nutné nejen se vyhnout pobytu v oblasti operace (provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí, a oblastem Sindžár a Machmúr), ale i zvážit nutnost setrvání na celém území Regionu iráckého Kurdistánu (provincie Dohúk, Erbíl, Sulajmáníja), kde se v průběhu operace očekávají možné bezpečnostní a humanitární komplikace v návaznosti na přesuny větších počtů uprchlíků," varuje mzv.cz.

Témata:  Irák OSN (Organizace spojených národů) Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy