Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bill Gates vydal varování: Svět může zničit nebezpečná chřipka

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Washington - Miliardář a zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates varuje před rizikem epidemie smrtelné chřipky. Pokud v příštích letech vypukne, může podle něj zahubit lidstvo.

Nadace Billa Gatese už nějakou dobu investuje do celosvětové podpory zdravotní péče. Sám Gates se obává, že šíření virů Ebola a Zika poukázaly na to, že systémy, které mají reagovat na mimořádné situace, ještě nejsou dostatečně silné. Jeho slova přinesl server BBC.

"Doufám, že epidemie smrtelné chřipky nepřijde v příštích deseti letech. Věřím, že pak budeme připraveni. Nyní ale nejsme a jsme zranitelní vůči něčemu, co se dokáže šířit rychle, jako smrtelná chřipka. Byla by to tragédie," řekl v rozhovoru Gates.

Miliardář to uvedl v rozhovoru s hlavní úřednicí pro zdravotnictví v Anglii Sally Daviesovou, jejíž oddělení cvičí scénáře podobné chřipkové epidemie. Podle ní je na podobnou situaci svět připraven, přesto může od vypuknutí epidemie po vyvinutí účinné vakcíny uplynout nejméně šest měsíců.

Kromě eboly a viru zika se do hledáčku lékařů dostala další choroba zvaná chikungunya, a už nyní je jí nakaženo více lidí, než virem zika. Onemocnění bylo poprvé zaznamenáno v Tanzánii v roce 1952 a předpokládá se, že virus pochází z tropické Afriky, konkrétně od primátů a moskytů.

Virus chikungunya způsobuje stejnojmenné onemocnění, které se projevuje horečkami či bolestmi kloubů, hlavy a svalů. Nebyl však dosud prokázán přenos viru mezi lidmi.

Od roku 2015 vzrostl počet případů nakažení v Brazílii téměř desetinásobně. Onemocnění jen v této zemi loni podlehlo šest lidí, letos již bylo potvrzených 138 obětí. Na virus zika zemřeli v roce 2016 v Brazílii jen tři lidé.

Léčba tohoto onemocnění se v současnosti zaměřuje pouze na příznaky onemocnění. Očkování zatím neexistuje, a proto je kladen vysoký důraz na prevenci a ochranu před pobodáním komáry, kteří horečku přenášejí.

Témata:  Bill Gates nemoc lékaři chřipka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy