Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama bude žádat po Merkelové větší zapojení armády na východě Evropy

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Prezident USA Barack Obama přijede v neděli na návštěvu Německa, kde se mimo jiné sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle informací týdeníku Der Spiegel bude Bílý dům naléhat na větší zapojení Německa do trvalé mise NATO na východě Evropy.

USA už ohlásily, že umístí těžkou výzbroj pro americkou jednotku v síle brigády v Pobaltí, Bulharsku, Rumunsku a Polsku.

Nyní budou tlačit na to, aby se na vzniku obranných sil výrazněji podílelo i Německo a rovněž Británie. Téma se bude řešit při pondělním jednání o boji proti terorismu a o migraci.

NATO se již dříve v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodlo posílit obranu svého východního křídla vytvořením nové síly velmi rychlé reakce o 5000 mužích, jakož i šesti velitelství v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku a Rumunsku. Plány se mají definitivně stvrdit na summitu ve Varšavě, který se bude konat v červenci.

Témata:  Barack Obama NATO (Severoatlantická aliance) Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy