Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko na nohou: Afričané údajně ubodali mladého Poláka. Rozzuření lidé vyšli do ulic

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Elk (Polsko) – Poláci jsou na nohou kvůli vraždě mladého Poláka. Toho údajně zabila skupina migrantů z arabských zemí, píší tamní média. Zločin vyvolal mezi obyvateli bouřlivé emoce, asi tři stovky lidí kvůli němu vyšly do ulic, část z nich pak zaútočila na místní stánek s kebabem.

Ulice poklidného sídliště v asi šedesátitisícovém Elku se změnily k nepoznání. V sobotu v asi 23:00 se jedenadvacetiletý Polák jménem Daniel zapletl do hádky se čtyřmi muži poté, co do arabské restaurace s kebabem vhodil petardu. Skupina Arabů podle serveru Express honila Daniela po okolí a pak ho dvakrát bodla.

Na místo byla povolána policie i záchranáři, mladík ale zranění podlehl. Příčina úmrtí by oficiálně měla být oznámena až po provedení pitvy. Na místě činu byly zadrženy čtyři osoby, vyšetřovatelé odmítli zveřejnit jejich národnost. Tamní radní Michael Tyszkiewicz ale podle deníku Gazeta Wyborcza uvedl, že pochází z Tuniska, Alžírska a Maroka.

Na čin obratem zareagovali lidé ze sousedství, kde k vraždě došlo, a vydali se do ulic. K restauraci nejprve položili květiny a svíčky. Na místo ale dorazili i mladí Poláci, kteří na restauraci začali házet kameny, dlažební kostky a petardy – a během pár okamžiků podnik zničili. Svědek Rafael Kackowski uvedl, že na místě bylo 200 až 300 lidí. „Desítky z nich se chovaly agresivně,“ řekl médiím.

Stejným majitelům patří ve městě ještě další restaurace, kterou brzy na to potkal stejný osud. Ulice musela být uzavřena a policie na místo vyslala speciální tým, který má na starosti řešení podobných extrémních situací. 

Rozvášněný dav zaútočit i na policii. výsledkem je 25 zatčených. Tomasz Andrukiewicz, starosta Elku, vyzval občany, aby nepodněcovali nenávist a respektovali smutek rodiny zesnulého Poláka. „Došlo k velké tragédii. Chtěl bych vyzvat obyvatele ke klidu a respektování rodiny 21letého Daniel. Nabídl jsem už této rodině psychologickou pomoc,“ uvedl.

Server Express dodává, že několik hodin po počátečních nepokojích proběhly další střety mezi policií a výtržníky ze sousedního města Lublin, kde vandalové nasprejovali anti-muslimské nápisy na prodejnu kebabu.

Lidé se ve městě po incidentu necítí v bezpečí, protože místní nyní pociťují „averzi vůči cizincům". Shullye Parvez, majitel zdemolovaného obchodu s kebabem, uvedl: „Před týdnem někdo přišel k nám a urážel nás, používal vulgární výrazy. Dva muži ve věku 18 až 19 a 24 až 25 přišli na Silvestra a zdemolovali naše zařízení. Měli na hlavě kukly. Všechny události jsme ohlásili na policii,“ dodal.

Obavy mají i místní obyvatelé. „Přišel jsem proto, že už se ve městě necítím bezpečně. Po těchto událostech už tady žádné cizince nechci,“ vysvětloval jeden z účastníků demonstrace v Elku pro deník Gazeta Wyborcza.

Pokud budou zadržení demonstanti obviněni z podněcování nenávisti, mohou jim hrozit až dva roky vězení.

Témata:  Polsko uprchlíci vražda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy