Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánští migranti nebudou za znásilnění deportováni. A ministr se naštval

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stockholm – Jak jsme vás již informovali, skupina pěti Afghánců, která znásilnila svého mladého krajana a která si celý asi hodinový incident natáčela na mobilní telefon, sice byla odsouzena, deportaci ale unikne. Kvůli tomu, že byli pachatelé nezletilí, navíc dostali velmi nízké tresty. To se ale nelíbí švédskému ministrovi vnitra, který vyzval k přísnějším testům věku.

Dospívající útočníci ve věku mezi 16 a 17 lety sice byli shledáni vinnými z přitěžujícího znásilnění ani ne 15letého chlapce, soudce ale zároveň odmítl žádost státních zástupců, kteří chtěli, aby byli násilníci deportováni. Podle soudce totiž panuje v jejich vlasti „nebezpečná" situace. A protože jsou mladiství, dostali Afghánci jen tresty ve výši 13 a 15 měsíců.

Nicméně, stejně jako tisíce dalších přistěhovalců, tito migranti přijeli do Evropy bez dokumentů totožnosti. Pašeráci totiž radí nelegálním migrantům, aby zničili své dokumenty, protože to úřadům ztíží možnost odhalit jejich skutečný věk.,

To se ale nelíbí ministrovi vnitra Andersi Ygemanovi. Ten podle serveru Express žádá změnu a poukazuje na to, jeden z násilníků, který má teď údajně 17 let, byl označen tamní migrační radou za osmnáctiletého – tedy zletilého. Nezletilí přitom mají větší právní ochranu než dospělí žadatelé o azyl ve Švédsku.

Právě věk žadatele o azyl také do značené míry ovlivňuje rozhodnutí o tom, zda bude migrant deportován nebo ne. „Riziko je, že neudělíte ten správný trest správné osobě, a že lidé budou tvrdit, že jsou mladší, než ve skutečnosti jsou,“ varuje politik.

„I proto jsou odhady věku důležité, aby jednotlivci nemohli lhát o svém věku a tím získat ochranu pro mladistvé delikventy. Je důležité, aby dostali trest, jaký si zaslouží,“ vysvětluje Ygeman. Nová zákon, který by mohl věci změnit, by mohl platit od 1. července. Jak ale poukazuje bývalý prokurátor Sven-Erik Alhem, problémy mohou přetrvávat i v budoucnu. Poukazuje například na hraniční případy – věk totiž není možné lékařskou prohlídkou určit přesně.

Ygeman už minulý týden řekl, že skandinávská země byla příliš shovívavá k migrantům, kteří přišli buď bez dokumentů nebo kteří je odmítli ukázat příslušným orgánům. I proto je podle něj třeba změnit politiku tak, aby byl všem zajištěn spravedlivý proces. „Pokud člověk nemá doklad totožnosti, myslím, že by jej měli nahradit jednotlivci, kteří svou totožnost prokázali," cituje jeho slova server Express.

Témata:  Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy