Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký politik otevřeně: Za terorismus v Evropě mohou USA

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Curych - Šéf ultranacionalistické turecké strany Dogu Perinçek na konzulátu ve Švýcarsku prohlásil, že za nedávnými teroristickými útoky v Evropě i Turecku stojí Spojené státy.

Perinçek, kterému umožnil vystoupit na své půdě turecký generální konzulát v Curychu, v úterý prohlásil, že útoky v Paříži, Bruselu, Berlíně i v Turecku byly "všechny řízeny ze stejného centra; za (těmito) událostmi stojí USA".

Washington chce podle něj Turecko rozdělit a nepřeje si ani silnou Evropu. To, že Perinçek hovořil v prostorách tureckého konzulátu, znamená, že měl podporu Turecka, napsal web švýcarského listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Perinçek také chtěl, aby Švýcarsko změnilo zákon, podle kterého jej odsoudilo za popírání genocidy Arménů. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž následně rozhodl, že Perinçek měl na svůj názor právo v rámci svobody projevu.

Je pozoruhodné, když za svobodu projevu ve Švýcarsku vystupuje politik země, v níž v současnosti hrozí uvěznění i zahraničním novinářům, upozornil list NZZ. Podle Perinçeka je ale svoboda projevu v Turecku zaručena a zatýkáni jsou pouze teroristé.

Témata:  Turecko Švýcarsko USA terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy