Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý Islámský stát? Úřady překazily plány muslimů

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Etiopští muslimové jsou v zemi dlouho utlačovanou menšinou. Rozhodli se proto změnit poměr sil a založit vlastní stát po vzoru radikálního hnutí Islámský stát. To se jim ale nepovedlo.

Dvě desítky muslimů byly v Etiopii uznány vinnými z pokusu o založení státu, který by se řídil přísnou formou islámského práva šaría. Soud jim udělil tresty odnětí svobody.

Muslimové byli obviněni v souladu s kontroverzním etiopským protiteroristickým zákonem a všichni kromě jednoho byli odsouzeni na pět a půl roku nepodmíněně.

Dva z odsouzených pracovali jako novináři pro nejmenovanou muslimskou rozhlasovou stanici. Byli rovněž shledáni vinnými i z "účasti v hnutí, jehož cílem bylo propuštění jiné skupiny muslimů z vězení".

Obhájce odsouzených podle agentury AP uvedl, že se jim nedostalo spravedlivého procesu a ve vyšetřovací vazbě se nesměli modlit. Proti rozsudku hodlá podat odvolání.

Muslimové jsou v Etiopii vytlačováni na okraj společnosti a od roku 2011 uspořádali několik protestních akcí. Některé z nich ale byly násilně potlačeny.

Témata:  muslimové Etiopie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy