Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme ve válce, politika USA selhala, Rusko nás zničí, varuje analytička

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Londýn - Analytička a odbornice na mezinárodní vztahy Molly McKewová tvrdí, že Západ je s Ruskem ve válce. Politika Spojených států podle ní selhala a konflikt nás může zcela zničit. Uvedla to na stránkách prestižního serveru Politico.

Podle expertky vede Putinův režim nelineární válku se zapojením všech složek státu. Amerika by měla adekvátně odpovědět a vybudovat novou frontu, který by se zastala hodnot liberální demokracie, to ale nebude tak lehké.

USA podle ní jednoduše selhaly, a mohou za to dvě americké administrativy prezidentů. "Obě administrativy selhaly v tom, že neviděly, že Západ je ve válce s Ruskem. Ať se mu to líbí nebo ne," píše McKewová.

Obává se, že světový řád jak jsme ho znali, skončil. Rusko se totiž prý chová tak, aby ze současné situace co nejrychleji vytěžilo maximum. "Tato válka se snaží zničit naše hodnoty, demokracii a sílu. Znemožní nám rozeznat fakta od fikce, pravdy od zla a přesvědčit nás, abychom učinili rozhodnutí proti našim zájmům," píše expertka.

Krym, USA i Sýrie

Zmiňuje například ruské jednotky na Krymu. V tomto případě sice nejde o otevřenou válku, konflikt ale má povahu útoku. Podobně je na tom i vměšování se do amerických prezidentských voleb prostřednictvím hackerů. 

Důležité je prý vidět podstatu ruského režimu. Po pádu Sovětského svazu totiž 800 tisíc agentů KGB hledalo nový operační systém, dokud jej nenašlo. "Rusko je pouze něco více než hybrid přebujelého policejního státu a kriminální sítě o velikosti italské ekonomiky, ale disponuje největším světovým nukleárním arzenálem," dodala.

Nejde ale jen o tyto země, podobné věci se ději i v Gruzii nebo v Pobaltí. Rusko je zkrátka válečný stroj, který povolal do akce ekonomické, mediální, vojenské či informační prostředky, pomocí nichž se snaží dosáhnout svého cíle.

I situace v Sýrii je vypovídající. Putinův režim totiž dokázal smazat hranic mezi mírem a konfliktem a je stále těžší rozeznat, co je a co už není konflikt. Rusko se tak podle odbornice snaží vytvořit alternativní realitu současného světa, kde by Rusko vládlo všemu a všem.

Amerika nic nedělá. Co Trump?

Nejhorší je na celé věci nečinnost USA. Západ by totiž měl odpovědět, protože Rusko nás učí, že prohra ideologické války bez boje zruinuje americký národ. A právě boj je americký způsob. "Vyhráli jsme studenou válku, vyhrajeme i další," píše expertka.

Je ovšem otázkou, jak se nyní zachová Donald Trump. Může nahrávat ruskému režimu a jít ruku v ruce s Putinem ničit globální liberální řád, nebo se obrátit proti jeho smýšlení a pokusit se zastavit ruskou expanzi a vměšování se do konfliktů jiných zemí.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy