Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump obviňuje Čínu z neschopnosti postarat se o Severní Koreu. Jak je to ve skutečnosti?

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Donald Trump na svém Twitterovém účtu opět zaútočil na Čínu. Reagujíce na oznámení Severní Korey o finálních testech vývoje nukleární zbraně, nařkl Čínu z neplnění bezpečnostních závazků, za které si nechává od USA platit. Trumpův požadavek, aby Čína zabránila Severní Koreji ve vývoji nukleárních zbraní, ukazuje na rozšířenost přesvědčení, že Čína má páky na Severní Koreu. Nakolik je tato myšlenka pravdivá, se zamýšlí server Quartz.

Co je jisté, tvrdí Quartz, že Trumpova nepřátelská rétorika rozhodně nenapomůže ochotě Číny postarat se o denuklearizaci Severní Korey. Zvláště, když současný status quo je v zájmu Číny. Kolaps nebo nestabilita severokorejského režimu by pouze způsobily ekonomický a politický chaos v zemi, jehož následkem by byl příliv statisíce migrantů do Číny. Migrantů, kteří neumí čínsky a kteří díky životu v zaostalé ekonomické zemi nemají žádné hodnotné pracovní dovednosti a znalosti. Nemluvně o riziku zvýšené kriminality. Podle statistik až 90% žen severokorejských uprchlíků v Číně jsou obětí nějaké formy obchodování s lidmi.

Číně vyhovuje existence Severní Koreje z geopolitického hlediska. Neustálá hrozba možného vpádu nevyzpytatelného souseda drží na uzdě Jižní Koreu, která by se bez tohoto trnu v patě mohla věnovat větší pozornost asijským záležitostem – a tím se stát větším konkurentem Číny. Kromě toho, v případě pádu Severní Koreje by Jižní Korea Čína mohla do země vtrhnout a přesunout své vojáky až k hranicím s Čínou. Jelikož spojencem Jižní Koreje je USA, mohlo by to zvrátit křehkou rovnováhu sil v asijském prostoru v neprospěch Číny.

Z těchto důvodů Čína otálí s zavedením různých druhů sankcí na Severní Koreu. Podle analytiků sankce, které uložila OSN Severní Koreji během Obamovy administrativy - první v roce 2009 a druhé v roce 2013 – byly příliš slabé na to, aby byly účinné, a to díky nátlaku Číny. Čína přitom v sankčních programech hraje významnou úlohu, protože většina spotřebního zboží a surovin přivezených do Severní Koreje pochází z Číny.

Neznamená to, že by Čína nebyla ochotná vyhovět svým partnerům z OSN a nebyla ochotná potrestat Severní Koreu, když se jí to hodí. Zároveň ale Čína hledá kličky, jak Severní Koreu nepotrestat až tolik a udržet ji ve stavu, který vyhovuje jejím zájmům. V březnu 2016, tři měsíce poté, co Severní Korea měla testovat vodíkovou bombu, Čína spolupracovala na zpřísnění sankcí, především v oblasti vývozu uhlí ze Severní Koreje do Číny.

Číňané však zjemnili tyto sankce tím, že využily „ na účely obživy " klauzule. Tato klauzule umožňuje obchod se zbožím, které by mohl být prokazatelně přínosný pro živobytí severokorejského lidu. Čína využila tuto kličku k pokračování importu uhlí. Antony Blinken, americký náměstek ministra zahraničí, poukázal na tuto logiku Číny, podle které je možné vyvážet sankciované zboží, pokud není určeno pro vojenské účely a je určeno pro živobytí lidu.

Čína není všemocná

Nicméně, schopnost Číny politicky ovlivnit Pchjongjang je slabší než v USA a OSN soudí, upozorňuje Quartz. Cituje přitom Johna Deluryho, docenta čínských studií na univerzitě v Yonsei, který si povšiml, že v novoročním projevu Kim Čong-un nezmínil Čínu ani jednou. Podle Deluyho to indikuje rozpolcenost, kterou Severní Korea – stejně jako jeho jižní soused – cítí k Číně. „ Korejci historicky viděli Čínu jako obrovskou hrozivou sílu, s kterou je třeba být zadobře, ale kterou je třeba i držet na uzdě."

Co to znamená pro Trumpa? Znamená to, že tlak na Čínu, aby uvalila sankce na Severní Koreu je slepá ulička, domnívá se Quartz a rétoricky se ptá, jaké má Trump jiné možnosti. USA a OSN by mohly by mohly obnovit diplomatické rozhovory s Pchjongjangem, poté, co se oficiálně zastavily v roce 2009. Ale tyto diskuse těžko budou úspěšnější teď než to bylo v minulosti, říká Quartz.

Témata:  Severní Korea Čína

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy