Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecku se nelíbí slovo genocida, vyvíjí tlak na německý orchestr

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Drážďanský orchestr obvinil turecké úřady, že na něj vyvíjejí tlak kvůli slovu genocida. Diplomaté prý poukazovali na to, že v projektu je pro vyvražďování Arménů použit právě tento výraz, který Ankara striktně odmítá.

Představení vzniklo u příležitosti stého výročí masakru Arménů v Osmanské říši v roce 1915, premiéru mělo v listopadu v Berlíně. Záměrem bylo vytvořit projekt smíření, ve kterém orchestr, jehož členy jsou i turečtí a arménští hudebníci, provede několik hudebních skladeb. Jablkem sváru staly texty sborových písní a texty čtené na jevišti, ale i formulace programu, ve kterém se mluví explicitně o genocidě.

Turecké velvyslanectví při Evropské unii prý požádalo Evropskou komisi, aby zrušila dotaci 200.000 eur, kterou orchestr na koncert dostal. "Je to útok na svobodu vyjadřování," prohlásil šéf Dresdner Sinfoniker Markus Rindt.

Evropská komise ale dotaci ponechala. Orchestr ale prý vyzvala, aby texty představení "zmírnil" tak, aby se v nich slovo genocida už neobjevovalo, a odstranila všechny zmínky o koncertu ze své internetové stránky. "Vnímáme to vše jako velmi diskutabilní," řekl Rindt.

Mluvčí EK v Bruselu potvrdila, že Brusel se už o koncertu na svém webu nezmiňuje. Jde prý o přechodné opatření, zatímco bude probíhat diskuze s iniciátorem projektu o nové formulaci.

Témata:  Německo Turecko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy