reklama

Ředitel CIA Brennen poukazoval na ruské chování v Sýrii a dodal, že „to není něco, co by někdy Spojené státy dělaly v některém z válečných konfliktů. "

Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany, řekl ve středu tiskové agentuře RIA Novosti, že mezinárodní vojenská koalice pod vedením USA, která byla působí v Sýrii od roku 2012, „metodicky ničila infrastrukturu Sýrie s cílem maximalizovat oslabení země a její legitimní vlády - i přes hrozbu pro civilní obyvatelstvo“.,

Mluvčí také obvinil Spojené státy z toho, že nedostatečně útočí na ropná výrobní zařízení, která ovládá Islámský stát - v Rusku zakázaná teroristická organizace. Díky tomu podle Konašenkova skupina mohla vydělat miliony dolarů z prodeje zakázané ropy, a tím mohla získat žoldáky z celého světa.

„Dříve nebo později se budou muset zodpovídat za to všechno," varoval Konašenkov. Tento pokus Brennana má podle něj „změkčit úder“, který teprve přijde. Je prý ale nepravděpodobné, že takto něco zachrání. „John Brennan dobře ví, jaké jsou skutečné výsledky ruských akcí v Sýrii. Ministerstvo obrany je prezentovalo v konci roku CIA a dalším zpravodajským službám,“ zvedl mluvčí.

Největší výsledek ruské vojenské intervence v Sýrii je podle Kremlu dohoda o příměří a mírových rozhovorech mezi režimem Bašára Asada a syrskými opozičními silami, které nedávno dosáhlo Rusko společně s Tureckem a Íránem.

Konašenkov na závěr připomněl, že Washington shodil atomové bomby na Japonsko v druhé světové válce, napadl Laos a Vietnam chemickými zbraněmi v letech 1960 až 1970, a „rozpoutal válku" v Afghánistánu, Iráku, Libyi, a Jugoslávie. Právě „díky falešným zprávám“ CIA pak podle Konašenkova USA zničily infrastrukturu těchto zemí.