Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové sekty Dvanáct kmenů utekli z Německa do Česka, používají fyzické tresty na děti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Berlín/Praha - Členové křesťanské sekty Dvanáct kmenů se na přelomu roku přestěhovali z Německa do Česka. Uskupení používá kontroverzní výchovné metody, včetně fyzických trestů, kvůli čemuž se několikrát dostalo do střetu s německými úřady.

V září 2013 například státní orgány odebraly členům sekty 40 dětí. Loni v červnu zase soud v jihoněmeckém Augsburgu poslal na dva roky do vězení učitelku sekty, kterou usvědčil z týrání svěřených žáků.

Už po zásahu v roce 2013 se část sekty přesunula do Česka, kde vlastní farmu v Mšeckých Žehrovicích na Kladensku. To, že Německo chtějí definitivně opustit, avizovali členové společenství podle listu Augsburger Allgemeine už předloni.

Nyní budova bývalého bavorského kláštera Klosterzimmern, kterou dříve obývali, zeje prázdnotou. Jeden ze členů sekty novinářům na dotaz pouze sdělil, že společenství je pryč.

Česko si sekta už v minulosti vybrala proto, že zde údajně může se svou vírou žít, tak jak její členové chtějí. Německý list také podotýká, že v Česku je možné za určitých podmínek děti vzdělávat doma a rodičům není zcela zakázané je fyzicky trestat.

Sekta Dvanáct kmenů vznikla v 70. letech minulého století v USA a její členové žijí striktně podle bible v přísně hierarchizovaném společenství. V Německu se její příslušníci usadili na počátku 90. let.

Témata:  sekta Dvanáct kmenů náboženství Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy