reklama

V září 2013 německé státní orgány odebraly členům sekty 40 dětí. Loni v červnu dostala učitelka sekty dva roky do vězení za týrání žáků.

Už po zásahu v roce 2013 se část sekty přesunula do Česka, kde vlastní farmu v Mšeckých Žehrovicích na Kladensku. Na přelomu roku tak učinil zbytek skupiny. Česko si sekta prý vybrala proto, že zde může svou víru žít naplno.

"Vyrozuměli jsme české úřady, ale ty by musely nejprve najít důkazy svědčící o tělesném zranění," řekl magazínu Der Spiegel Alfred Kanth, který má na starosti péči o děti a mladistvé v bavorském okrsku Donau-Ries, kde donedávna členové sekty pobývali. "Ale i když úřady zasáhnou, tak se prostě znovu odstěhují," podotkl.

Sekta Dvanáct kmenů vznikla v 70. letech minulého století v USA. V Německu se její příslušníci usadili na počátku 90. let a svého času jich tu bylo až 140. Členové sekty se živí pěstováním vlastních plodin a chovem hospodářských zvířat. Své děti odmítají posílat do veřejných škol kvůli sexuální výchově a evoluční teorii.