Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznáte, kdo to řekl? Americký magazín připravil pikantní kvíz o Trumpovi a Zemanovi

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington – Řekl to Donald Trump nebo Miloš Zeman? Právě tak by se dal shrnout kvíz, který na svém webu zveřejnil americký magazín Foreign Policy (FP). FP tak reaguje na podobné postoje Trumpa a Zemana k Rusku.

Podstatou kvízu je uhodnout, zda určité výroky patří budoucímu prezidentovi Spojených států, nebo české hlavě státu Miloši Zemanovi.

Zatímco končící demokratický prezident Barack Obama s odvoláním na informace tajných služeb obvinil Moskvu z kybernetických útoků, jejichž cílem bylo ovlivnit volby, republikán Trump naopak zaujal mírnější postoj s tím, že podíl Ruska na hackerství není prokázaný.

Trump se vyjadřuje podobně jako Zeman, který nevnímá Rusko jako nebezpečí, ačkoli české tajné služby či představitelé NATO mají opačný názor. V rámci českého ministerstva vnitra s počátkem letošního roku vzniká Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které se soustředí mimo jiné i na boj proti domácím i zahraničním dezinformačním a propagandistickým kampaním, s nimiž je často spojována právě Moskva.

Toto centrum Zeman považuje za ideovou policii a tvrdí, že se obává kvůli mezinárodnímu napětí cenzury internetu. FP v té souvislosti připomíná, že Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na vznik centra dokonce založil samostatný twitterový účet. „Jen aby kritizoval snahu vlastní země bojovat s ruskými dezinformacemi," píše server.

Komentáře v kvízu jsou si velmi podobné. „Já beru vážně prohlášení (ruského) ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou," citoval FP prohlášení, které svého času učinil Zeman k situaci na východní Ukrajině. Podobně znějí i Trumpova slova o tom, že ruský prezident Vladimir Putin „se na Ukrajinu nechystá".

Velmi podobné jsou i výroky o tom, že je na lidech, aby si sami utvořili názor, pokud jde o pravdu, a že v demokratické a svobodné společnosti nikdo nemá monopol na pravdu. Zatímco první patří Trumpovi, druhý zveřejnil Zemanův mluvčí.

Výroků je celkem sedm. Ten poslední je podle FP zároveň malým chytákem, neboť komentář na twitteru napsal Trump, krátce na to ale jeho slova retweetnutím převzal za svá Ovčáček. Trump v tweetu uvedl, že podle zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange by se do počítače šéfa kampaně neúspěšné demokratické kandidátky Hillary Clintonové Johna Podesty dokázalo dostat i čtrnáctileté dítě.

Témata:  Donald Trump Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy