Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zadrželo po výbuchu v Izmiru 18 lidí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - V rámci vyšetřování čtvrtečního útoku v západotureckém Izmiru zadržela turecké policie už 18 lidí. Za atentátem podle Ankary jednoznačně stojí PKK, s níž turecká armáda vede na jihovýchodě země ozbrojený boj. Žádná organizace se k útoku ale zatím oficiálně nepřihlásila.

Čtvrteční útok v Izmiru se odehrál před budovou soudu ve čtvrti Bayrakli. Podle úřadů se policie pokusila zkontrolovat trojici mužů, kteří ale začali střílet a následně odpálili bombu nastraženou v autě.

Při útoku zahynul jeden policista a jeden zaměstnanec soudu. Policie zastřelila dva útočníky, po třetím po útoku ve čtvrtek pátrala. Zda je jedním z osmnácti zadržených, zatím není jasné.

"Není pochyb, že za atentátem stojí PKK," řekl dnes ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Kurdští radikálové v minulosti na území Turecka spáchali řadu teroristických útoků. Za teroristickou organizaci považuje PKK nejen Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie.

Už ve čtvrtek vicepremiér Veysi Kaynak uvedl, že na základě zbraní a munice, které policie nalezla, plánovali útočníci "velké krveprolití". Podle guvernéra provincie Izmir měli u sebe útočníci kalašnikovy a granátomety.

Témata:  Turecko teroristické útoky v Turecku PKK

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy