Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko odvolalo velvyslance z Jižní Koreje

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tokio - Japonsko se rozhodlo odvolat svého velvyslance v Jižní Koreji Jasumasa Nagamine a pozastavit ekonomické rozhovory se Soulem. Důvodem je socha představující válečnou sexuální otrokyni, která byla postavena před japonským konzulátem v jihokorejském městě Pusan.

Jihokorejsko-japonská dohoda z roku 2015 zahrnuje omluvu japonské vlády Jižní Koreji a také nabídku Japonska, že bude financovat fond pomoci v hodnotě miliardy jenů (220 milionů Kč) pro bývalé sexuální otrokyně. Obě země tehdy uvedly, že dohodu považují za "konečnou a nezvratitelnou", dokud bude Japonsko plnit své sliby.

Sochu umístili před japonským konzulátem v přístavu Pusan v prosinci jihokorejští aktivisté, kteří nesouhlasí s dohodou z roku 2015.

Velvyslanec v Soulu i generální konzul v Pusanu budou dočasně odvoláni, řekl dnes novinářům mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Podle něj je vztyčení sochy "neobyčejně politováníhodné".

Většina historiků odhaduje, že počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil zhruba 200 tisíc.

Témata:  Jižní Korea Japonsko velvyslanectví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy