Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Assange udeřil: Vlády jsou plné nekompetentních lidí, lidem jsme o Clintonové dali pravdivé informace

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

New York – Zakladatel kontroverzního serveru WikiLeaks Julian Assange poskytl rozhovor americké televizní stanici Fox News. V něm mluvil například o tom, že jeho organizace zveřejnila hacknuté e-maily demokratů o šéfa kampaně Hillary Clintonové. Podle Assange server pouze „dal americkému lidu pravdivé informace o hráčích, se kterými se budou muset sami vypořádat“.

„Podnikáme v oblasti zveřejňováni informací o moci. A proč podnikáme v oblasti zveřejňováni informací o moci? Protože lidé s touto mocí mohou dělat velké věci, mohou s mocí dělat velmi špatné věci. Jsou-li nekompetentní, mohou dělat nebezpečné věci. Jsou-li jsou zlí, mohou dělat podlé věci,“ vysvětloval Assange.

Provozovatel WikiLeaks také řekl, že vláda „nenávidí transparentnost. Hnusí se jim. Vzhledem k tomu, že musí pracovat tvrději." Assange svá slova pronesl z bezpečí ekvádorské ambasády v Londýně, kde se posledních pět let skrývá, zatímco bojuje proti vydání do Švédska, kde je obviněn ze sexuálních zločinů.

Vlády jsou „plné nekompetentních lidí," řekl Assange. „A čím víc tajnůstkářská tato oblast je, tím více se stává neschopnou, protože neexistuje žádný řádný dohled,“ varoval. Australan nicméně připustil, že v některých oblastech jsou tajemství nutná. I proto udržuje své zdroje v tajnosti. Dodal však, že toto tajemství by mělo být co nejmenší.

„Když nevíte, co se děje ve světě, co dělají mocní jedinci, korporace a vlády... nemorální postavy v rámci státu nebo v rámci těchto velkých korporací budou prosperovat," řekl Assange na závěr rozhovoru.

„Ale máte-li pravdivé informace, které přicházejí o tom, jak se lidé vlastně chovají, jaký je výsledek? Zbytek společnosti řekne: Víš co? Já s tebou nechci jednat,“ zlobil se Assange.

Témata:  Julian Assange Hillary Clintonová Wikileaks

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy