Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotsko rozdává startovací balíčky pro miminka, obsahuje matraci, dupačky i mycí potřeby

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Edinburgh - Skotsko začalo nastávajícím matkám distribuovat startovací balíčky, které obsahují hygienické potřeby pro miminka, dupačky či teploměr. Podobnou krabici s věcmi pro novorozence běžně dostávají všechny matky ve Finsku.

"Skotský dětský balíček je jasným signálem, že chceme, aby se každému dítěti nehledě na podmínky dostalo toho nejlepšího začátku života," řekla skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Podle portálu The Scotsman nastávající rodiče najdou v krabici, která je navíc vhodná k tomu, aby v ní novorozenci spali , látkové pleny, digitální teploměr, osušku, mycí potřeby či knížku pro zaznamenávání vývojových pokroků dítěte.

V rámci pilotního programu dostávají balíčky zatím obyvatelé oblasti Clackmannanshire a souostroví Orkneje, od léta se pak dostane na všechny skotské novorozence. Do konce letošního roku vyčlenila skotská vláda na startovací balíčky šest milionů liber (191 milionů korun).

Podle některých názorů tato forma podpory ve Finsku, která byla původně určena pro nejchudší obyvatele a která se od 40. let minulého století dočkala rozšíření pro všechny nastávající matky, pomohla této kdysi chudé severské zemi dosáhnout jedné z nejnižších úrovní kojenecké úmrtnosti na světě.

Témata:  Skotsko děti Nicola Sturgeonová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy