Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize britského zdravotnictví: Nemocnice odmírají pacienty, ti umírají v čekárnách

Nemocnice
Nemocnice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Pracovníci Červeného kříže byli v Británii v tomto týdnu nasazeni, aby pomohli vyřešit krizovou situaci, kdy nemocnice kvůli přeplněným čekárnám odmítaly pacienty. Premiérka Theresay Mayová na to dnes reagovala slovy, že zdravotnictví v zemi je sice pod velkým tlakem, nejde ale o humanitární krizi.

Dva pacienti dokonce v čekárně na pohotovosti zemřeli. Některé nemocné začaly nemocnice předčasně propouštět, aby si uvolnila lůžka. Červený kříž proto hovoří o "humanitární krizi" v Británii. Podle Britské zdravotnické asociace (BMA) by se vláda za situaci měla stydět.

Mayová zdravotníkům poděkovala za jejich nasazení, ale domnívá se, že nápor na zdravotnické služby v období okolo Vánoc a Nového roku je obvyklý každý rok. Popis situace jako humanitární krize odmítla.

Opoziční vůdce labouristické strany Jeremy Corbyn ovšem premiérku vyzval, aby převzala zodpovědnost za "celonárodní skandál".

Témata:  Velká Británie Červený kříž nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy