Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok na Sinaji: Útočník zabíjel popelářským vozem, pak vypukla střelba

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Při dnešním teroristickém útoku na severu Sinajského poloostrova zemřelo devět lidí a deset jich utrpělo zranění. Sebevražedný atentátník naložil výbušninami popelářský vůz.

Podle egyptských zdrojů citovaných agenturou AP najel do hlídky před policejní stanicí. Popelářský vůz byl naložen výbušinami. Na místě byli ozbrojenci v černých maskovacích oblecích, kteří po výbuchu na policisty začali střílet.

Třípatrová budova policejní stanice ve městě Aríš byla vypálena a podle úřadů bylo z jejích trosek vytaženo devět těl. Není ale jasné, zda jsou to všechny oběti. Zranění byli převezeni do nemocnice.

Dva z policistů na hlídce útok přežili. Popelářský vůz byl ukraden před několika dny, k činu se zatím nikdo nepřihlásil. Atentát ale připomíná podle AP útoky, k nimž se v minulosti přihlásil Islámský stát (IS).

V celém Egyptě je podle MZV ČR nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoliv veřejným shromážděním, případně demonstracím.

Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy