Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je mocný, tak může všechno: Putin chodí na jednání pozdě někdy i o několik hodin. Proč?

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Londýn - Ruský prezident Vladimir Putin je považován za jednoho z nejmocnějších mužů světa, na kráse mu ale ubírá fakt, že na jednání chodí pozdě. Není výjimkou, že státníci z jiných zemí na setkání s Putinem mnohdy čekají i několik hodin. Proč tak ale ve skutečnosti činí?

Podle deníku The Independent je Putin nedochvilný. Chodí pozdě na setkání s prezidenty a vůdci jiných zemí a prakticky každé jeho jednání začíná opožděně oproti původním termínům. Existuje však několik teorií proto, proč se ruský prezident takto chová.

Podle první z nich je zkrátka příliš zaměstnán a nestíhá. Deník ale uvádí, že i lídři ostatních zemí mají dost své práce a nemají chuť čekat, až se Putin na schůzky dostaví.

Druhá teorie tvrdí, že Putin chce svým pozdním příchodem vyvolat psychologický tlak na partnera. Tato domněnka vychází z jeho denního režimu, kdy na tiskové konference a jiná setkání s novináři chodí Putin včas a zpoždění mívá právě jen při jednání s jinými hlavami státu.

Další teorie uvádí, že Putin nikam nespěchá proto, aby si zvednul ego. Chce tím údajně posílit svou roli na mezinárodní scéně a proto se na žádnou schůzku s jiným státníkem nedostaví včas.

Podle poslední prezentované domněnky je Putin nucen si před každou takovou schůzkou ověřit všechna fakt. Proniká do detailů jednotlivých témat, kterých se má schůzka týkat, což jej náležitě zbrzdí, a proto chodí Putin pozdě.

Čtyři hodiny? Žádný problém

S Putinovou nedochvilností má zkušenost řada významných politiků. V roce 2014 nechal čekat na schůzku německou kancléřku Angelu Merkelovou více než čtyři hodiny. Stejně dlouho na něj čekal ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč.

Lídři Japonska, Izraele a Mongolska jsou na tom o něco lépe. Každého z nich nechal Putin čekat o něco kratší dobu, přesto však poměrně dlouho. Čekali na něj zhruba tři hodiny.

Na setkání s papežem Františkem v roce 2015 se čekalo téměř hodinu a podobně dlouho museli čekat i králové Španělska a Švédska. Prezident USA Barack Obama si na Putina počkal dlouhých 40 minut a britská královna Alžběta II. čekala v roce 2003 na Putina skoro čtvrt hodiny. Královna na něco takového ale nebyla zvyklá a toto zpoždění tehdy velmi rychle zaplnilo první stránky novin.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy