Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková i přes varování tajné služby zveřejnila seznamy ukrajinských zajatců

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková i přes varování tajné služby SBU dnes zveřejnila seznamy ukrajinských zajatců v rukou proruských separatistů a ukrajinských vězňů v ruských věznicích, jejichž vydání se domáhá Kyjev.

"Ukrajinská strana požaduje (od separatistů) 129 lidí, druhá strana potvrzuje, že má 42 lidí. Ukrajina současně pátrá po 494 pohřešovaných," uvedla poslankyně s tím, že doněčtí separatisté naopak požadují od Kyjeva vydání 524 lidí a luhanští rebelové dalších 377 osob. Ukrajina podle ní potvrdila, že má 256 z nich.

Za této situace by podle Savčenkové mělo nejprve dojít k vydání potvrzených osob, tedy k výměně 42 Ukrajinců za 256 separatistů. Také by se mělo vyměnit 44 "politických vězňů" z Ukrajiny v ruských věznicích za 102 ruských občanů, kteří si v ukrajinských věznicích odpykávají tresty za zločiny proti Ukrajině.

SBU dříve Savčenkovou veřejně varovala, že platí ochrana osobních údajů a že seznamy zajatců nelze zveřejnit jen "kvůli zištným cílům, manipulaci či politické reklamě". A v "žádném případě" je nelze zveřejnit, protože by to mohlo uškodit zajatcům i jejich rodinám.

Savčenková se ve snaze osvobodit zajatce setkala v běloruské metropoli Minsku počátkem prosince s vůdci doněckých a luhanských separatistů Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým. Za schůzku se dočkala ostré kritiky i vyloučení z řad uskupení expremiérky Julije Tymošenkové, za které byla zvolena do parlamentu.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy