Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel zpřísňuje pravidla. Vězení vám hrozí i za nefunkční zbraň

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Brusel - Brusel kvůli teroristickým útokům zpřísnil pravidla pro prodej nefunkčních zbraní mezi sběrateli. Češi o tom nevědí – i pouhý inzerát na internetu z nich nyní dělá překupníky. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

Odborné znehodnocení by mělo zbraně učinit nefunkčními. Podle českých zákonů takové zbraně nepodléhají registraci a lze s nimi volně obchodovat. Drtivá většina prodávajících ani kupujících však vůbec netuší, že od 6. dubna už svými inzeráty porušují předpisy a že jim v krajním případě hrozí až dva roky za nedovolené ozbrojování.

V celé Evropské unii totiž po nedávných teroristických útocích začalo platit nařízení, které vyžaduje úplně nový a důkladnější způsob znehodnocování zbraní. Z obliga jsou jen ti, kteří mají zbraně pověšené doma na zdi a jejich vlastnictví nijak nepředvádějí. Problém nastává, pokud je chtějí prodat, ale třeba i jen darovat.

Háček je v tom, že mnoho samopalů či kulometů zavařených podle „českého vzoru" už novým evropským způsobem znehodnotit nelze. Řemeslníci se již nedostanou k vnitřnostem zbraní. Tisíce českých sběratelů či nadšenců do vojenské historie tak mají dvě volby – buď si své sbírky nechat navždycky, nebo je odevzdat na policii. Nařízení je zákeřné v tom, že nejde o český zákon, přesto je v Česku přímo závazné. Není třeba čekat, až ho parlament do zákona vtělí.

"Ze všech znehodnocených zbraní se stávají v právním slova smyslu opět zbraně před znehodnocením," řekl MF Dnes právník Radek Ondruš. Kdo takovou zbraň koupí, mohlo by mu případně hrozit až obvinění z nedovoleného ozbrojování, jako by koupil střelbyschopný samopal či kulomet.

Oproti výrazně mírnějším slovenským předpisům stanoví v Česku pravidla znehodnocování vyhláška z roku 2002, která vyžaduje například zavaření všech pohyblivých částí zbraně nebo proděravění hlavně. Nové evropské nařízení je však ještě přísnější. Kromě komplikovanějšího znehodnocování vnitřních částí vyžaduje například i to, aby každý sběratelský kus měl své sériové číslo, podobně jako ostré zbraně.

Ač nařízení už platí, legálně podle něj znehodnotit zbraň v Česku nejde. Neexistuje totiž instituce, která má podle pravidel potvrzovat, že znehodnocení je správné, a vystavovat na to certifikáty. Potřebný předpis, který to změní, bude přijat nejspíše až ve třetím čtvrtletí roku.

Témata:  zbraně EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy