Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští populisté se vrátili do skupiny protievropských stran, frakce ALDE je odmítla

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Řím - Zpátky do skupiny protievropských stran v Evropském parlamentu se dnes zařadili italští populisté z Hnutí pěti hvězd (M5S). Stalo se tak poté, co je v pondělí odmítli přijmout evropští liberálové.

Předseda Aliance za přímou demokracii v Evropě (ADDE) Nigel Farage, zakladatel protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), oznámil, že strany budou pokračovat ve spolupráci.

V pondělí přitom Farage M5S obvinil z toho, že se zaprodávají „eurofanatické" alianci a že se stávají součástí establishmentu EU. Dnes podotkl, že manželství se rozvádějí i urovnávají, pokud za to nevěrný partner draze zaplatí. Později vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil uspokojení nad tím, jak se situace přátelsky vyřešila.

Přeběhnutí italských populistů k Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) inicioval vůdce M5S Beppe Grillo a obratem o tom nechal hlasovat. Vedení ALDE ale skupinu odmítlo přijmout s tím, že neexistují ze strany hnutí M5S dostatečné záruky, že by skutečně realizovalo politiku evropských liberálů. Bývalý belgický premiér a šéf ALDE Guy Verhofstadt upozornil, že v klíčových evropských otázkách se obě strany značně rozcházejí.

Český europoslanec za hnutí ANO a místopředseda ALDE Pavel Telička dodal, že "důležitější je jednota frakce a realizace našich politických záměrů než rozšíření".

Odchod 17 europoslanců M5S by oslabil ADDE, jejíž součástí jsou i čeští Svobodní, natolik, že by už nemohla tvořit poslanecký klub spojený s finančními výhodami a přidělenými zaměstnanci.

Témata:  europoslanci EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy