Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média viní Turecko z porušování smluv týkajících se migrantů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín/Ankara – Evropská unie přijala z Turecka v rámci uzavřené dohody 2672 legálních syrských uprchlíků. To je ale mnohem více, než kolik lidí poslala zpět. Ve smlouvě se přitom jasně píše, že by výměna měla probíhat v poměru jedna ku jedné. Poukazuje na to německý server Deutsche Welle.

Jak píší německá média, evropští úředníci deportovali v roce 2016 do Turecka 801 lidí, více než polovina deportací přitom proběhla v prvních dvou měsících od uzavření dohody, kterou EU a Ankara podepsaly v březnu.

Do EU tak přijelo více než třikrát více uprchlíků než mělo. Z celkového počtu 2672 Syřanů jich více než tisíc skončilo v Německu. Uvádí to německá média s odvoláním na materiál Evropské komise.

Loňská dohoda, která obnášela také pomoc ve výši 6 miliard eur, požaduje, aby Turecko zastavilo tok běženců, kteří se pokouší přes tento stát dostat do Evropy. Umožňuje také posílat zpět migranty, kteří vstupují do EU nelegálně. Za každého takového Syřana, který nezíská azyl a bude poslán zpět do Turecka, by měla Ankara poslat jiného Syřana.

Dohoda čelila kritice některých evropských politiků, kteří poukazovali na to, že kvalita životních podmínek v Turecku není dostatečná. Přesto se díky ní a díky uzavření hranic na balkánské cestě podařilo snížit příliv migrantů. I tak v Německu v roce 2016 pořádalo o azyl více než 320.000 lidí. Agentura Frontex naopak zaznamenala prudký nárůst počtu nelegálních migrantů, kteří přichází ze severní Afriky.

Témata:  Německo uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy