Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s Trumpem dál? Známý deník radí Američanům

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington – Americký server BuzzFeed vyvolal pořádný poprask tím, když zveřejnil obsah údajně kompromitujícího spisu, který údajně shromáždili Rusové. Jak poukazuje server The Washingoton Post, jde o další z editorských klišé, které říká: nechť se čtenáři sami rozhodnou.

Jak poukazuje deník, serveru BuzzFeed slouží ke cti, že ke zveřejněnému materiálu doplnil větu: „Obvinění jsou neuvěřená a zpráva obsahuje chyby“. Pověst si pak prý ale BuzzFeed naopak kazí vysvětlení, proč vlastně dokument zveřejnil. „BuzzFeed News vydává plnou verzi dokumentu, takže si Američané mohou vytvořit jejich vlastní názor o tvrzeních o nově zvoleném prezidentovi, která kolují na nejvyšších úrovních vlády USA.“

Jak ale podotýká Washington Post, Američané si mohou „vlastní názor udělat“ jen v případě, že vybudují své vlastní zpravodajské služby s hustou sítí operativců působcích v Rusku a východní Evropě. Připomíná také, že CNN odmítla na veřejnost vypustit podrobnosti o dokumentu. „V tomto okamžiku CNN nemůže podávat zprávy o podrobnostech zprávy, protože se nepodařilo nezávisle ověřit konkrétní obvinění," uvedla například CNN.

Deník také cituje vysvětlení editora Bena Smithe, editora BuzzFeedu, který píše o transparentnosti v žurnalistice a sdílení toho, co server získal, s jeho čtenáři. „V tomto případě jde o dokument, který koluje na nejvyšších úrovních americké vlády a v médiích. Zdá se, že přináší sadu vágních obvinění. Jak jsme uvedli, existuje vážný důvod pochybovat o obviněních,“ uvedl. BuzzFeed se podle něj snažil a nadále se bude snažit je ověřit. Smith poznamenal, že někteří lidé nemusí s postupem serveru souhlasit, „ale zveřejnění tohoto spisu ukazuje, jak vidíme práci reportérů v roce 2017".

Podle The Washington Post se tak pozornost zaměřuje na jenu otázku. Nepodložené informace o údajných kompromitujících materiálech v rukou ruských tajných služeb předložili američtí zpravodajci podle CNN minulý týden jak Trumpovi, tak současnému prezidentovi Barackovi Obamovi jako součást dokumentů, které se týkaly údajných zásahů Moskvy do loňských amerických prezidentských voleb. Američanům je prý dodal bývalý zaměstnanec britských tajných služeb, kterého považují za důvěryhodného. Najmout ho měli Trumpovi republikánští straničtí rivalové a poté Demokratická strana. 

„Ale znovu, to je neověřená zpráva – což znamená, že vyžaduje další šetření. BuzzFeed tento proces zahájil a zavázal se, že v něm bude pokračovat. Tak proč právě teď dokumenty zveřejnil?“ dodává americká deník.

Témata:  USA Donald Trump média noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy