Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CIA nic neví a Clintová byla příšerná. Bývalý expert si pochvaluje vítězství Trumpa a Rusko

CIA
CIA
Foto: INT

Washington – Nechuť k vydání důkazu o údajných ruských hackerských útocích na americké volby s cílem ovlivnit je ve prospěch Donalda Trumpa naznačuje, že takový důkaz neexistuje, tvrdí pro server ruské stanice Russia Today bývalý analytik CIA. Porážka demokratické strany podle něj nesouvisí s hackery, ale s Hillary Clintonovou.

Místo toho, aby sbíraly „chladná tvrdá fakta a prezentovaly tyto skutečnosti jako důkaz," se americké zpravodajské služby vydaly druhou cestou. Aby se vypořádaly s „neexistencí skutečností", prezentují své „analytické závěry založené na útržcích a kouscích, které byli schopni posbírat,"uvedl Kiriakou v komentáři k nedávno vydané zprávě amerických tajných služeb.

Bývalý analytik CIA se domnívá, že by v případě skutečného hackerského útoku byla NSA schopna odhalit technické důkazy a lokalizovat přesný zdroj původu takové operace. „Pokud by k hackingu skutečně došlo, existovala by elektronická stopa do výchozího bodu. Ale žádnou takovou stopu jsme neviděli. Neslyšeli jsme ani od šéfa NSA, že by došlo k úspěšnému hacku,“ uvedl Kiriakou s tím, že právě mlčení ze strany NSA jej vede k přesvědčení, že takový důkaz prostě neexistuje.

Kiriakou si myslí, že úředníci ve Washingtonu i nadále budou používat slovo „ohromující", aby popsaly důkazy o údajném ruském zapojení to těchto útoků. Demokratická strana podle něj netouží pomáhat FBI při zkoumání jejich serverů. „Když se podíváte na tuto zprávu, důkazy vlastně nejsou nijak ohromující. To spolu s faktem, že demokraté neumožnili přístup FBI k serverům, mě jen utvrzuje v tom, že tu vlastně žádný příběh není,“ uvedl Kiriakou pro RT.

Se zprávou by se podle něj mělo nakládat s nejvyšší opatrností také proto, že americké zpravodajské agentury už dříve americkou veřejnost oklamaly. Připomíná třeba, že již v roce 2013 byl ředitel NSA James Clapper obviněn několika americkými senátory z křivé přísahy poté, co vyšlo najevo, že lhal pod přísahou o tom, že NSA nesbírala data o amerických občanech. „Opravdu nevěřím ničemu, co vzejde ze zpravodajské komunity a co je určeno pro americký lid,“ poznamenal někdejší analytik CIA.

„Když už mluvíme o možném ohrožení americké demokracie, které měly způsobit ruské hackerské útoky, možné by to bylo pouze tehdy, pokud by se Rusko nebo jakékoliv jiné země skutečně nabouraly do hlasovacích strojů nebo se naboural do federální volební komise,“ tvrdí Kiriakou.

Místo obviňování Ruska by podle něj měli demokraté hledat kořeny debaklu ve volbách ve svých vlastních řadách. „Pravda v této věci, a říkám to s těžkým srdcem, protože jsem celoživotní demokrat, je to, že Hillary Clintonová byla strašný kandidát. Důkazy ukazují, že Hillary Clintonová v podstatě ukradla nominaci Berniemu Sandersovi,“ uvedl Kiriakou. „To je důvod, proč Hillary Clintonová prohrála volby, ne kvůli nějakému hackerskému skandálu,“ dodal.

Témata:  volby v USA Hillary Clintonová CIA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy