Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici, jednu věc jste dosud nepochopili, varuje analytik

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Co motivuje ženy, aby se přidaly k Islámskému státu (IS), tedy k organizaci, která se tváří jako vůči ženám nejvíce nenávistný režim na světě? Tak zní základní otázka, kterou v komentáři pro server Commentary Magazine pokládá Michael Rubin, mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institute. Komentátor, který dříve pracoval jako blízkovýchodní analytik v Pentagonu, tvrdí, že tento problém by měl zajímat politiky.

Ne každého oslovuje feminismus

Odborník poukazuje na případy, kde se mladé Američanky neúspěšně pokusily odletět do Turecka, kde chtěly vyhledat převaděče, kteří by je propašovali přes hranici do Sýrie, přičemž mladým britským školačkám se tento cíl podařilo naplnit.  

"Mezi mnoha západními feministkami panuje ješitnost, že všechny ženy touží po jejich pohledu," pokračuje Rubin. Dodává, že to často vede k neefektivní, ne-li přímo kontraproduktivní politice.

Po svržení režimu Saddáma Husajna tak například Prozatímní koaliční správa v Iráku zaváděla kvóty na ženskou účast v parlamentu, uvádí odborník. Připomíná, že mnozí lidé ve Washingtonu tehdy věřili, že pokud budou třetinu parlamentu tvořit ženy, tyto poslankyně otupí nejextrémnější pozice islamistických stran.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Ve skutečnosti však ženy v parlamentu prosazovaly ještě více zpátečnická opatření než jejich mužské protějšky, vysvětluje analytik. "Ideologie může jít napříč genderem," deklaruje Rubin.    

Pochopit, co nahání ženy do Islámského státu, je podle experta zásadní, pokud chce nová americká administrativa Donalda Trumpa doufat, že se jí podaří realizovat efektivnější politiku, než jakou představovaly banální vzkazy na sociální síti Twitter, na které očividně spoléhala odcházející Obamova vláda.   

Rubin odkazuje na Mezinárodní centrum pro studium násilného extremismu, které je známé shromažďováním výpovědí zběhů IS. Dodává, že tamní experti také analyzovali propagandu této extremistické organizace, aby lépe porozuměli, jak se samozvaný chalífát snaží sám sebe prodat zahraničním ženám.

Ve výsledku se expertům podařilo identifikovat sedm hlavních témat, poukazuje Rubin. Jsou jimi plnění náboženských povinností, možnost stát se budovatelem státu, sounáležitost, sesterství, dobrodružství, romantika a vliv.

Zákaz vycházení není dobrodružství

Trumpův prozatímní tým teprve musí dosadit osoby do většiny klíčových postů na ministerstvech a úřadech, uvádí analytik. Soudí, že proto není jasné, kdo bude přímo zodpovědný za strategii boje proti IS. "Ale ať to bude kdokoliv, měl by chápat, že odhodlání není nikdy náhražkou za preciznost," tvrdí odborník.

Analytik se plně ztotožňuje se závěry Mezinárodního centra pro studium násilného extremismu. To míní, že pokud chce Západ odradit ženy a dívky od přidávání se k džihádistům, musí rázně vyvrátit všech sedm výše uvedených bodů islamistické propagandy.   

"Ženy musí například pochopit, že být zavřený v jedné či dvou betonových místnostech nezakládá sesterství," zdůrazňuje expert. To samé podle něj platí ve smyslu, že zákaz chodit ven jim přinese spíše utrpení než pocit dobrodružství.  

To může dávat - a také dává - obecný smysl, konstatuje Rubin. Vysvětluje však, že potíž kreativních řešení problému radikalizace často spočívá v tom, že jdou na úkor základního výzkumu a práce, které jsou nutné k vyvážení ohromného množství literatury vydávané a šířené džihádisty a jejich sympatizanty.

Jednou věcí tak je válka s IS na bojišti, míní analytik. "Ale dokud liberálové a umírnění muslimové nedokážou vyhrát v základní při o tom, proč IS nereprezentuje ráj pro ženy, ideologická bitva bude ztracená," varuje Rubin.

Témata:  Islámský stát muslimové ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy