Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané vyšli do ulic. Ve Washingtonu protestují proti Trumpově inauguraci

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - V hlavním městě Spojených států dnes začaly protestní akce, které mají vyvrcholit při páteční inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa.

Několik tisíc demonstrantů pochodovalo k washingtonskému pomníku Martina Luthera Kinga s výzvami k boji za rovnoprávnost a spravedlnost. Nelegální přistěhovalci se shromáždili k protestu za svá práva ve washingtonském kostele.

Pochod k Lutherově pomníku vedl baptistický duchovní a televizní a rozhlasový moderátor Al Sharpton, za Baracka Obamy poradce Bílého domu. Řečníci v mrazivém počasí volali po podpoře práv menšin a hájili Obamovu reformu zdravotního pojištění, kterou chce Trump zrušit.

"Tento pochod je prvním z mnoha. Nespojuje nás nenávist, ale naděje," řekl demonstrantům jeden ze Sharptonových spolupracovníků. Do pochodu se podle agentury Reuters zapojili i někteří kongresmani Demokratické strany.

Témata:  demonstrace v USA Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy