reklama

Úřady nechtějí říci, zda má tento prudký nárůst co do činění s vítězstvím Donalda Trumpa v amerických volbách. „Nemůžeme spekulovat o motivech," říká Jacqueline Roby, mluvčí Kanadské agentury pro hraniční služby. Podle některých zastánců lidských práv však by Trumpovy sliby o přitvrzení imigrace mohly být jedním z určujících faktorů, spolu s pověstí Kanady jako země vřelé vůči uprchlíkům. Přes opakované úsilí o kontakt s hledači azylu, úředníci a nevládní skupiny nebyli schopní s nimi mluvit, protože kanadské právo zaručuje uprchlíkům soukromí.

Vysloužilý policista François Doré, který žije necelou míli od hranice s USA, říká, že vidí uprchlíky ze svého okna každý týden, někdy i dvě desítky lidí za jediný den. Většina žen nosí muslimský šátek, tvrdí. I přes zvěsti o exodu Američanů po Trumpově vítězství neviděl přecházet žádné Američany. Podle kanadské pohraniční agentury požádalo 187 Američanů o statut uprchlíka minulý rok – více než dvojnásobek předtím. Většina uprchlíků však nemá americké občanství a pochází ze zemí jako je Kolumbie, Sýrie, Irák, Eritrea a Pákistán.

Kanadští úředníci jsou přesvědčeni, že dokáži chytit většinu nelegálních imigrantů, díky kamerám a „echům“ od obyvatel. „Nejméně 90 procent, " tvrdí Camille Habel, mediální reprezentant kanadské policie. Dodává, že velké části z nich nevadí, když je kanadská policie najde. „Vstup je nelegální, ale není to kriminální případ," říká Habel. S uprchlíky je podle jeho slov zacházeno úplně stejně jako s jinými lidmi v Kanadě. Jediným důvodem, proč by uprchlík šel od vězení, je pokud by udělal něco nezákonného jako je pašování drog nebo kontrabandu nebo by byl součástí kriminální sítě, říká.

Kanadská policie má právo zadržet ty osoby, které nemohou prokázat svoji identitu nebo jsou vnímány jako bezpečností hrozba. Kdokoliv je dán do vazby, má právo na soudce do 24 hodin. Když jsou migranti policí chyceni, obecně požadují o přijetí do Kanady jako uprchlíci. Dostanou datum, kdy mají přestoupit před uprchlický soud, což podle kanadského zákona nemůže být více než dva měsíce po požádání. Na rozdíl od USA nemusejí čekat v zadržovacích centrech, než toto datum nastane.

Podle Melissy Anderson, mluvčí Immigration and Refugee Board of Canada, v průměru 60% žadatelům, kteří přestoupí před soud, je udělen azyl, i když tempo přijetí se liší podle země. Je-li migrant ze Sýrie, Iráku či Eritrey, má více než 80% jistotu, že bude přijat a že dokonce bude osvobozen od nutnosti objevit se před soudem. Jediné, co by komplikovalo jejich přijetí je status uprchlíka v jiné zemi.

Příslušníci romské menšiny z Rumunska a Maďarska jsou také obecně přijímány, říká Stephane Handfield, imigrační právnička z Montrealu. Naproti tomu občané USA mají velmi nízkou pravděpodobnost přijetí. Vyšší míru úspěšnosti mají nelegální přistěhovalci, kteří pobývají v USA a jejichž děti se narodily v Kanadě. Obecně proces přijetí uprchlíka je rychlejší, když uprchlík je už v Kanadě, než když žádá o přiznání statutu mimo Kanadu – to může trvat déle než pět let, tvrdí Anderson.

Proč uprchlíci vstupují do Kanady nelegálně

Janet Denchová, výkonná ředitelka Canadian Council for Refugees , neziskové skupiny, která se zasazuje za práva uprchlíků, množství migrantů vstupuje do Kanady nelegálně kvůli Canada-US Safe Third Country Agreement. Podle této dohody z roku 2004 osoba z USA, které jsou považované za bezpečnou zemi, nemůže požadovat o přijetí do Kanady jako uprchlík. Např. když někdo s turistickým vízem v USA požádá o azyl na kanadském hraničním přechodu, bude s největší pravděpodobností odmítnut. Pokud však už je na kanadské půdě, bude jeho případ posuzován. Proto žadatelé o azyl raději vstupují do země nelegálně, říká Dench. Podle ní by vlády měly tuto dohodu zrušit a tak donutit migranty používat legální cesty a zasadit ránu překupníkům.

Podle Dench Trumpovo vítězství může nutit nelegální migranty v USA,  kterých je asi 11 miliónů, odcestovat z obavy o svou budoucnost a bezpečí do Kanady. „Může zde být nový pohyb lidí,“ říká. Jejich cesta nebude nikterak snadná. Pohraniční hlídka USA je oprávněna vzít do vazby každého, kdo je v USA nelegálně a kdo je chycen v blízkosti hranic, upozorňuje Stephanie Malin, úřednice pro veřejné záležitosti US Customs and Border Protection. Nicméně, někteří uprchlíci cestující do Kanady se zastavují v USA, protože je zde snadnější získat americká turistická víza než ta kanadská, říká právní zástupce Handfield..