Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán jako další cíl Islámského státu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Kábul - Zatímco v Sýrii a Iráku radikální hnutí Islámský stát postupně prohrává a ztrácí vliv, jeho členové se usazují v dalších blízkovýchodních zemích. Jednou z nich je i Afghánistán, kde byli islamisté aktivní už v minulosti, nyní se ale počet útoků stupňuje.

Jeden z posledních případů hovoří za vše. Militanti džihádistické organizace unesli 13 přednášejících z náboženské školy v provincii Nangarhár ve východním Afghánistánu. 

Afghánské bezpečnostní složky následně odstartovaly operaci s cílem vysvobodit přednášející, kteří byli unešeni z islámské náboženské školy ležící na hranici Pákistánem. Podle prohlášení úřadu guvernéra islamisté pedagogy unesli přímo během výuky, na škole v té době probíhalo zkoušení.

Ve východních provinciích Afghánistánu jsou kromě povstalců z fundamentalistického hnutí Taliban aktivní právě i militanti z odnože teroristické organizace Islámský stát. A jejich útoky se stupňují.

Minulý týden vypálili radikálové v okrese Kot v provincii Nangarhár přes 60 domů civilního obyvatelstva. V domech se naštěstí nikdo nenacházel, obyvatelstvo bylo před příchodem džihádistů varováno a evakuováno. Přesto nejde o první podobný útok za poslední dobu.

Afghánistán připouští problémy

Afghánský prezident Ašraf Ghaní už před dvěma lety poukázal na to, že v jeho zemi získává vliv radikální hnutí Islámský stát. Ghaní tehdy také uvedl, že vojenská ofenziva Pákistánu na jeho severozápadních hranicích tlačí "globální teroristické sítě" na afghánské území. 

V té době ale panoval konkurenční boj mezi Talibanem a Islámským státem a bojovníci, kteří přísahali věrnost chalífovi, útočili na jednotky Talibanu jižně a východně od Džalálábádu. V okresech postupně islamisté Taliban nahradili a stali se dominantní povstaleckou silou, jinde na území Talibanu podnikali neustálé nájezdy.

V oblastech, kde ozbrojenci v Afghánistánu přijali pravidla IS, tedy soustředit se na zvěrstva a vládnout s pomocí rozsévání strachu, se jejich strategií stalo agresivně útočit na Taliban. To se změnilo ve chvíli, kdy se obě skupiny dohodly na spolupráci.

IS posiluje, Taliban jej podporuje

Aktivita místní odnože Islámského státu v zemi v posledních měsících narůstá a největší zodpovědnost za útoky mělo zatím právě hnutí Taliban, které spolupracuje s teroristickou sítí Al-Káida. V oblastech ale postupně získavají vliv přímí členové Islámského státu, který může posílit poté, co padnou jejich bašty v Sýrii a Iráku.

Už nyní je ale situace na některých místech kritická. Každý týden se země potýká s řadou útoků a loni v listopadu si nejméně 32 mrtvých a více než 50 zraněných vyžádal útok sebevražedného atentátníka IS, který se odpálil v šíitské mešitě v Kábulu.

Právě loňský rok byl zatím nejkritičtější. Například v červenci bylo v Kábulu zabito více než 80 lidí při útoku na demonstraci šíitských Hazárů, k němuž se přihlásil IS. Při oslavách šíitského svátku ášúrá si série útoků bojovníků IS v Kábulu a dalších městech vyžádala přes 30 lidských životů a více než 100 zraněných.

Témata:  Islámský stát Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy