Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí vojáci dorazili do Norska, Rusku se to nelíbí

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Oslo - Do Norska dnes zkušebně dorazilo 300 amerických vojáků, ve skandinávské zemi se zúčastní výcviku. Tyto aktivity se nelíbí Rusku, které s Norskem sdílí téměř 200kilometrovou hranici. Oslo zdůrazňuje, že operace nijak nesouvisí s rostoucím napětím mezi Západem a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině a konfliktu v Sýrii.

Norská vláda v říjnu vyhověla žádosti Spojených států, aby jejich vojáky na svém území přijala. Nejde o vytvoření stálé základny USA v zemi, Američané mají na norské základně pobýt 12 měsíců, přičemž v polovině roku se uskuteční rotace. V průběhu roku 2017 bude přítomnost amerických vojáků posouzena s myšlenkou na možné prodloužení jejich pobytu, napsala norská tisková agentura NTB.

"První čtyři týdny podstoupí základní zimní výcvik, budou se učit lyžovat a také budou cvičit přežití v arktických podmínkách," řekl mluvčí norské posádky na základně Vaernes Rune Haarstad.

Rozmístění příslušníků americké armády na norském území se ale časově shoduje s vysláním několika tisíc amerických vojáků do Polska, píše agentura Reuters.

"Vzhledem k několika vyjádřením ze strany Norska, že se necítí být Ruskem ohroženo, bychom rádi porozuměli tomu, proč Norsko usiluje o zvýšení svého vojenského potenciálu rozmístěním amerických jednotek (na základně Vaernes)," uvedl již dříve k vyslání vojáků USA do Norska mluvčí ruského velvyslanectví v Oslu Maxim Gurov.

Témata:  Norsko U.S. ARMY Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy