Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici EU bořlivě reagují na Trumpovy komentáře o EU a NATO

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín/Brusel – Budoucí americký prezident Donalf Trump svým rozhovorem pro britský list The Times a německý deník Bild vyvolal pořádný poprask. Prohlásil například, že NATO je zastaralé a že EU pro Británii opustí i další země. Zástupci Evropské unie reagovali dnes na jeho slova s překvapením i pobouřením.

Agentura AP uvádí, že podle německé diplomacie způsobily Trumpovy komentáře na adresu Severoatlantické aliance mezi Evropany údiv „Jeho komentáře vyvolaly obavy a znepokojení i tady v Bruselu. Právě jsem hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který vyjádřil své znepokojení nad prohlášením Donalda Trumpa, že NATO je zastaralé," uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

„Jde o komentáře, které jsou v rozporu s tím, co říkal jen před pár dny nastupující ministr obrany v senátním výboru ve Washingtonu. Uvidíme, jaké to bude mít důsledky pro americkou politiku," dodal. Podle francouzského ministra zahraničí je nejlepší odpověď na podobný rozhovor jednoduchá - sjednocení Evropy.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Trumpovy názory jsou „známé již dlouho". „Já osobně počkám, až se americký prezident ujme úřadu a pak s ním budeme samozřejmě spolupracovat na všech úrovních," řekla novinářům.

Trump sice s podobnými prohlášeními vystupoval i během bouřlivé předvolební kampaně, přesto jsou některé jeho komentáře překvapivé vzhledem k tomu, že si za ministra obrany zvolil bývalého generála Jamese Mattise, který NATO naopak označil za nejúspěšnější alianci moderních dějin.

Budoucí prezident USA rovněž naznačil, že je mu lhostejné, zda EU zůstane jednotná či nikoli, což je naprosto opačný přístup, než měla administrativa současného prezidenta Baracka Obamy. Ta se totiž naopak snažila povzbudit Brity, aby v referendu loni v červnu hlasovali pro setrvání v osmadvacítce.

Trump v rozhovoru uvedl, že se domnívá, že skupinu opustí i další zeě.... Myslím, že udržet to pohromadě nebude tak jednoduché, jak si mnoho lidí myslí," řekl Trump. Britský odchod z Evropské unie se podle něj „ukazuje být skvělou věcí".

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek Trumpovo prohlášení nechtěl příliš komentovat s tím, že je třeba počkat, až prezident 20. ledna nastoupí do svého úřadu. „Nyní je důležité být trpělivý, prezidentem je stále Obama," uvedl Zaorálek. "Čekám, až bude pan Trump skutečně ve funkci prezidenta. A pak dávám přednost komunikaci a spolupráci a možná bude zajímavé komentovat jeho prohlášení," dodal Zaorálek na dotaz ČTK.

Vyjádření Donalda Trumpa podle něj nebyla speciálním bodem programu na nynějším jednání ministrů zahraničí v Bruselu, jinak se prý ale o tomto tématu mezi diplomaty hovoří pořád. Evropská unie se podle něj na Trumpa nijak speciálně nepřipravuje. Přesto dodal, že transatlantická vazba je pro ČR a celou EU velmi důležitá.

Témata:  Donald Trump EU NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy