Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V důsledku konfliktu v Jemenu už zemřelo 10.000 lidí, tvrdí OSN

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Saná – Více než dvouletý válečný konflikt v Jemenu si už vyžádal 10 tisíc lidských životů. Uvedl to dnes koordinátor humanitárních operací OSN v Jemenu Jamie McGoldrick.

Jak poznamenala agentura AP, zástupce OSN potvrdil tak vysokou bilanci vůbec poprvé. Předtím OSN hovořila o 4200 civilistech, kteří byli během války usmrceni. Dalších 40.000 osob utrpělo zranění.

McGoldrick, který pracuje pro Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA), uvedl, že bilance je založena na seznamech obětí, které shromáždila zdravotnická zařízení. Skutečný počet mrtvých tak může být ještě vyšší.

Konflikt v Jemenu trvá od roku 2014. Snahy o mírová jednání uatím ztroskotávají. Válka vypukla poté, co šíitští rebelové obsadili v září 2014 hlavní město Saná a pak postupovali do dalších částí země.

V březnu 2015 se do bojů na straně jemenské vlády a prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií. Šíity, které podporuje Írán, se následně podařilo vytlačit z oblastí na jihu země.

Témata:  Jemen OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy