Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU by se měla účastnit jednání o Sýrii, pokud bude řeč politickém řešení situace, domnívá se Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se domnívá, že pokud se jednání o Sýrii svolané na konec ledna do Astany bude týkat i politického řešení konfliktu, měla by na schůzce participovat také Evropská unie.

Zaorálek po svém dnešním jednání s kolegy z unijních zemí zdůraznil, že zatím není přesně jasné, čemu se schůzka iniciovaná Ruskem, Tureckem a Íránem bude 23. ledna v kazašském hlavním městě vlastně věnovat. „Důležité ovšem je, co bude obsahem těch jednání," upozornil proto Zaorálek. EU, která vždy prosazovala politické urovnání syrské krize, se podle něj nemůže zapojit do technických rozhovorů a jednání, která se budou zaměřovat na vojenské otázky či vojenské řešení situace.

Rusko a Írán v syrské občanské válce jednoznačně podporují režim prezidenta Bašára Asada, který nedávno prohlásil, že si od astanských rozhovorů mnohé slibuje. Zástupce syrských opozičních skupin dnes oznámil, že také tato uskupení do Kazachstánu zamíří.

Podle Zaorálka by se EU měla do rozhovorů zapojit ve chvíli, kdy se jejich účastníci budou zabývat otázkami politického urovnání konfliktu v souladu s postojem Rady bezpečnosti OSN.

„My se všichni vyslovovali pro maximální zahrnutí EU. Nicméně my se neangažujeme vojensky, takže můžeme participovat jen tam, kde se mluví o politickém řešení," poznamenal český ministr. Připomněl, že EU nespoléhá jen na jednání v Astaně, ale že Frederica Mogheriniová a její evropská diplomacie kvůli syrské krizi intenzivně jednají s celou řadou na věci zainteresovaných partnerů.

EU na jaro plánuje svolat společně s OSN do Bruselu k Sýrii rozsáhlou mezinárodní konferenci, navazující na podobný loňský podnik v Londýně. „Ta by se mohla a měla zabývat právě tím politickým řešením. Eventuálně také bilancí toho, jak se zachází s prostředky, které se vydaly a také, jak se pohnout dále se stabilizací Sýrie," myslí si šéf české diplomacie.

Mogheriniová novinářům řekla, že konference by se za spolupořadatelství OSN mohla v Bruselu konat v dubnu. Jedním z jejích cílů by mělo být zhodnocení, zda státy skutečně splnily své závazky z podobného setkání v únoru 2016 v Londýně. Byla by to také ale skutečná politická konference, moment, kdy by mělo být v syrské krizi několik měsíců poté, co budou v únoru zahájena jednání pod záštitou OSN, možné obrátit list. „Jen sami Syřané mohou rozhodnout o své budoucnosti," podotkla Mogheriniová.

Evropský podíl na syrské rekonstrukci podle něj nepřichází do úvahy před začátkem věrohodného politického přechodu v zemi. Zaorálek ale míní, že EU by měla participovat na „stabilizaci země" tak, aby například fungovaly nemocnice a základní věci potřebné k návratu lidí k normálnímu životu.

Témata:  Lubomír Zaorálek Syrská krize EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy