reklama

Alespoň částečně se o americké prezidentské volby zajímala necelá polovina českých občanů (45 %), když 11 % z nich se podle vlastního vyjádření o tyto volby zajímalo „velmi“ a 34 % „částečně“, uvedl soc.cas.cz.

Zájem o volby v USA se poněkud diferencoval podle vzdělání respondentů, když relativně nejčastěji jej deklarovali absolventi vysokých škol, o něco méně často lidé se středním vzděláním zakončeným maturitní zkouškou či vyučení bez maturity a nejmenší zájem projevili ti, kdo mají pouze základní vzdělání. O něco větší zájem o americké prezidentské volby deklarovali muži než ženy (51 %: 40 %).

"Analýza dále ukázala, že výrazně častější zájem o americké prezidentské volby projevovali lidé, kteří by se podle svých slov zúčastnili voleb do Poslanecké sněmovny, pokud by se tyto měly konat v následujícím týdnu, větší zájem deklarovali dotázaní hlásící se na škále politické orientace k pravici a příznivci ODS. Relativně vyšší zájem byl patrný rovněž mezi dotázanými, kteří příznivě hodnotí životní úroveň své domácnosti, respondenty staršími 60 let a lidmi, kteří se obecně o politiku více zajímají," uvedli autoři průzkumu.

Výsledkem amerických prezidentských voleb rozdělují českou veřejnost, když necelá čtvrtina českých občanů (22 %) se cítí s jejich výsledkem spokojena a stejný podíl (22 %) naopak pociťuje nespokojenost. O málo více než třetina dotázaných (37 %) uvedla indiferentní odpověď „ani spokojen, ani nespokojen“ a téměř pětina oslovených (19 %) si nebyla jistá, jak se k výsledku voleb postavit a zvolila proto odpověď „nevím“.

Poněkud častěji spokojenost s volebním vítězstvím Donalda Trumpa vyjadřovali muži, lidé s vysokoškolským vzdělání a lidé, kteří rovněž vyjadřují důvěru českému prezidentovi Miloši Zemanovi.

Nejpozitivnější očekávání v souvislosti s působením Donalda Trumpa ve funkci amerického prezidenta mají čeští občané v oblasti vztahů Spojených států a Ruska (35 % dotázaných očekává pozitivní vývoj, 14 % nepříznivý) a
v oblasti boje s terorismem (35 % respondentů očekává pozitivní vývoj, 17 % nepříznivý). Pozitivní očekávání převládají také v případě života běžných Američanů (24 % příznivých očekávání, 12 % nepříznivých) a ekonomické situace ve světě (20 % příznivých očekávání, 14 % nepříznivých).

V případě dopadů zvolení Donalda Trumpa na vztahy USA a Číny jsou názory českých občanů rozporuplné (19 % příznivých očekávání a 18 % nepříznivých). Mírnou převahu negativních očekávání jsme zaznamenali u vzájemných vztahů s Evropskou unií (18 % příznivých očekávání, 22 % nepříznivých) a výraznější převaha negativních očekávání je spojena se vztahy USA s islámskými zeměmi (příznivá očekávání vyslovilo 10 % dotázaných, nepříznivá 38 % respondentů). U všech sledovaných položek je patrný také poměrně vysoký podíl odpovědí „nevím“.

Pozitivní hodnocení v souvislosti s působením Baracka Obamy v úřadu amerického prezidenta vyslovily tři pětiny dotázaných (60 %), v tom 13 % jej hodnotí „rozhodně pozitivně“ a 47 % „spíše pozitivně“. Negativní hodnocení
vyslovila téměř čtvrtina oslovených (23 %), když 17 % jej označilo jako „spíše negativní“ a 6 % jako „rozhodně negativní“. Necelá pětina občanů (17 %) neuměla působení Baracka Obamy ve funkci amerického prezidenta posoudit a zvolila proto odpověď „nevím“.

Všechny respondenty jsme dále požádali, zda by se pokusili zhodnotit dopady, které měl výkon prezidentské funkce Barackem Obamou na různé oblasti mezinárodních vztahů a světové politiky. Jak ukazují výsledky, většina vybraných oblastí je hodnocena spíše příznivě. Výjimku v tomto ohledu tvoří vztahy s islámskými zeměmi, kde pozitivní dopad zaznamenalo 16 % dotázaných, 33 % jej zhodnotilo jako negativní, a vztahy USA s Ruskem, které pozitivně zhodnotilo 18 % oslovených a negativně 34 %.

V případě hodnocení dopadu působení Baracka Obamy v prezidentském úřadu na vztahy USA a Číny byly odpovědi respondentů poněkud rozporuplné, když pozitivní vliv zaznamenalo 19 % dotázaných, negativní pak 20 %. Nevýraznější převahu pozitivních vyjádření jsme zaznamenali v případě vlivu na vztahy s Evropskou unií (48 %: 9 %), život běžných Američanů (34 %: 10 %) a ekonomickou situaci ve světě (28 %: 16 %). Převaha pozitivních vyjádření je rovněž spojena s oblastí boje s terorismem (32 %: 27 %).