reklama

Podle serveru BBC se britská vláda rozhodla zjistit, jak je na tom s ochranou při případném jaderném útoku. Výsledná zpráva, kterou dostali politici na stůl, ale optimismem neoplývá.

Uvádí se v ní totiž, že i výbuch menšího rozsahu by dokázal vyřadit Británii z provozu. Nejen, že by zabil miliony lidí, ale narušil by infrastrukturu, ekonomiku i celý systém vládnutí. A právě to děsí vládní představitele nejvíce.

Řešením může být zhruba 30 kilometrů dlouhý tunel ležící poblíž Birminghamu. Takzvaný Drakelowský tunel byl postaven v roce 1941 a hojně využíván za druhé světové války. Ukrývala se v něm například letecká továrna díky důmyslnému systému odvětrávání v něm mohli lidé trávit svůj život, aniž by byli nuceni vystavovat se riziku na povrchu.

Reportéři BBC měli možnost nahlédnout do komplexu, který se zřejmě dočká modernizace. Jeho předností je nejen poloha, nachází se totiž daleko od velkých obydlených měst, ale i vybavení. Každý centimetr místa je maximálně využit.

Komplex obsahuje například dostatečné množství toalet, aby vykonávání potřeb zbytečně nenutilo pracovníky procházet spletitými chodbami tunelu. Samozřejmostí je jídelna, kuchyně, odpočinkové místnosti i technologické centrum, které ale spíše připomíná muzeum. Tamní technika je totiž zastaralá.

Jako každé takové místo je i tento tunel opředen mýty. Údajně v něm zahynulo několik lidí nebo se jednoduše ztratili a už se nikdy nedostali ven. Konspirační teoretici také věří, že se v něm nachází duchové a přízraky. Údajně byl dokonce zachycen hlas muže, který v tunelu zahynul za války.

Duchové jsou ale to poslední, čeho by se britská vláda obávala. Pokud dojde k modernizaci tunelu, vyvstane zřejmě nový problém, a sice obsazenost. Přesná kapacita tunelu není uváděna, nepředpokládá se ale, že by se do něj vešlo mnoho lidí. Zřejmě tak bude sloužit pouze pro královskou rodinu, armádní činitele a možná i další vyvolené osoby s vysokými funkcemi, které bude potřeba ukrýt před nebezpečím a kteří budou zodpovědně řídit chod země po apokalypse.