reklama

Islámský stát se velmi úpěnlivě snaží vyrobit velké množství účinných chemických zbraní. Marockých bezpečnostním silám se v únoru minulého roku naštěstí podařilo tento záměr radikálům překazit. Při razii proti marocké odnoži Islámského státu došlo k zadržení několika mužů a zabavení surovin vhodných k výrobě výbušnin nebo smrtících toxinů.

Podle některých zdrojů již Islámský stát chemické zbraně na iráckém a syrském území v boji použil. „ISIS využíval chemické prostředky jako je yperit při útocích v Iráku a v Sýrii,” napsal novinář Christopher Woody pro server Business Insider. Tomu ovšem může být nadobro konec, protože radikálové ztrácejí kontrolu nad svou provizorní továrnou na chemické zbraně v Mosulu.

„Univerzitní areál byl také důležitým zařízením, ve kterém ozbrojenci vyráběli bomby a pravděpodobně vyvíjeli chemické zbraně,” píše americký časopis The Wall Street Journal. „Chemický materiál nalezený na území univerzitního areálu je analyzován a rozpoznáván,” řekl podle stejného zdroje irácký generál Haider al-Obeidi.

„Bojovníci Islámského státu přebudovali studentské koleje na improvizovanou továrnu na chemické zbraně potom, co vyrabovali univerzitní sklad s chemikáliemi. Vojáci nebyli schopní vstoupit do budovy a přivolané speciální jednotky musely nejprve vyloučit přítomnost nebezpečných chemických látek,” informoval arabista Gareth Brown ve svém článku pro britský deník The Telegraph. „Některé materiály, jež džihádisté odcizili z výzkumných laboratoří, byly radioaktivní.”

Dobytí Mosulu a zničení provizorních továren Islámského státu by mohlo hrozbu nebezpečí útoku chemickými zbraněmi v Evropě výrazně snížit. Přesunutí výrobních kapacit na území Sýrie tomu ale může naopak pomoci a riziko útoku opět zvýšit. Můžeme jen doufat, že Islámský stát bude poražen dříve, než stačí nastartovat výrobu nebezpečných chemikálií a uskutečnit v Evropě chemické útoky.