Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování z USA: Rusko chce zasahovat také do evropských voleb

Joe Biden, viceprezident USA
Joe Biden, viceprezident USA
Foto: The White House

Davos - Během nadcházejících voleb v Evropě lze očekávat další zásahy Ruska do demokratického procesu, řekl dnes dosluhující americký viceprezident Joe Biden na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Dodal, že dobré fungování Evropské unie je klíčové pro americkou bezpečnost. Pátý článek smlouvy NATO o vzájemné pomoci v případě napadení některého z členských států podle něj nikdy nemůže být zpochybňován.

Biden ve svém posledním větším projevu před odchodem z úřadu také řekl, že Rusko je největší hrozbou pro liberální světový pořádek. Za prezidenta Vladimira Putina podle něj využívá každý dostupný nástroj, aby oslabilo EU, "otestovalo slabá místa západních národů a vrátilo se k politice definované sférami vlivu".

Odcházející politik ve svém projevu odkazoval na americké podezření, že se Rusko vměšovalo do listopadových prezidentských voleb v USA ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Letos se budou konat klíčové volby například ve Francii a Německu.

Biden také reagoval na Trumpovu kritiku NATO a jeho varování, že v případě napadení některého z členských států NATO nemusí USA přispěchat na pomoc, pokud daná země nedostatečně přispívá na obranu.

Témata:  Joe Biden EU Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.