Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková navrhla vyměnit Krym za Donbas

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev - Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková, donedávna nesporná národní hrdinka ve své vlasti, opět rozpoutala svými kontroverzními výroky politickou bouři v Kyjevě.

Tentokrát navrhla, aby se Ukrajina načas zřekla Krymu, anektovaného v březnu 2014 Ruskem, a to oplátkou za to, že dostane zpět východoukrajinský Donbas, ovládnutý proruskými separatisty.

"Ať by někteří poslanci jakkoli křičeli a trhali si vyšívané košile, že se (Krymu) nevzdáme, měli by se Krymu zřeknout. Krym - to je další Podněstří," řekla Savčenková v televizi 112 a dodala, že není jiné cesty k opětovnému mírovému sjednocení Ukrajiny - jinak Rusové budou dál okupovat jak Krym, tak Donbas, který se také přemění v "Podněstří".

Podněstří je regionem v Moldavska, které od počátku 90. let ovládají ruští separatisté.

Savčenková vzápětí na zasedání parlamentního výboru pro národní bezpečnost čelila obviněním ze "zrady", objevil se i návrh na její vyloučení z výboru, aby již nedostávala do rukou tajné dokumenty.

"Nikdy jsem neřekla, že se máme Krymu zřeknout. (Ostatní ukrajinští politici) už se ho zřekli. Prostě chci, aby lidem nepletli hlavu. Ti, kdo z řečnických tribun křičí, že se Krymu nikdy nevzdáme, se ho vzdali v roce 2014," hájila se poslankyně.

Ruský internetový list Gazeta.ru napsal, že "Savčenková je téměř naprostý unikát, protože naplno říká věci, které považuje za logické, ale které vůbec nezapadají do žádného povoleného rámce politických prohlášení. Přehlíží dané podmínky, nestará se o to, jak bude přijata." Zároveň připomněl, že Savčenková už obětovala své umístění na žebříčcích popularity tím, že jednala s vůdci separatistů o osvobození zajatých ukrajinských vojáků.

Ale myšlenka kompromisu s Ruskem vzhledem k únavě z války nemusí být nejhloupější alternativa k zjevně nesmyslnému nekompromisnímu postoji Kyjeva, zdůraznila Gazeta.ru.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy