Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé následky bombardování uprchlíků v Nigérii: V táboře je stále 46 zraněných

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - V uprchlickém táboře v Rannu, který v úterý omylem bombardovala nigerijská armáda, nadále zůstává 46 zraněných osob. Nálet si podle Červeného kříže vyžádal životy 70 běženců a nejméně šesti humanitárních pracovníků.

"Péče o pacienty v místních polních nemocnicích je riskantní," napsal ve zprávě Červený kříž s tím, že oblast stále ohrožuje Boko Haram a evakuace zraněných je tak neodkladná. V případě, že zranění nebudou rychle evakuováni, hrozí podle něj zvýšení bilance mrtvých.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi úterní bombardování označil za "katastrofické". Celý incident se podle něj musí vyšetřit, aby se situace už nikdy neopakovala.

„Tento rozsáhlý útok namířený na zranitelné lidi, kteří už před tím uprchli před extrémním násilím, je šokující a nepřijatelný,“ uvedl Jean-Clément Cabrol, ředitel operací Lékařů bez hranic. „Bezpečnost civilistů musí být respektována. Naléhavě vyzýváme všechny strany, aby umožnily leteckou nebo pozemní evakuaci přeživších, kteří potřebují urgentní lékařskou péči,“ dodal. Lékaři bez hranic to uvedli v tiskové zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

Je to poprvé, co nigerijská armáda přiznala, že při bombardovaní udělala chybu a zabila tak civilisty, píše AP. Podle výpovědí místních však nejde o první případ, kdy přišli civilisté o život v boji armády proti extremistům.

Tábor, který se stal v úterý terčem bombardování, funguje od března 2016. Je domovem 43.000 lidí, kteří prchli před Boko Haram.

Témata:  Nigérie uprchlíci Červený kříž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy