Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bylo s jednáním o jaderném odzbrojení? Verze Kremlu a Obamy se liší

Podivné pohledy Vladimira Putina a Baracka Obamy
Podivné pohledy Vladimira Putina a Baracka Obamy
Foto: kremlin.ru

Moskva - Kreml nesouhlasí s tvrzením odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy, že Rusko si nepřálo omezit jaderný potenciál.

Moskva je pro vyvážený proces, který nesmí narušit jadernou rovnováhu, řekl dnes podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Obama na své poslední prezidentské tiskové konferenci ve středu večer ve Washingtonu mimo jiné prohlásil, že ruské vedení od znovuzvolení Putina prezidentem v roce 2012 podněcuje protiamerickou rétoriku a že vztahy s USA jsou poškozené. Uvedl rovněž, že stál o jadernou smlouvu s Moskvou, ale Putin nechtěl jednat.

"S takovým prohlášením pana Obamy nemůžeme souhlasit," řekl dnes Peskov. Ruská strana podle jeho slov "se vždy zasazovala o proporcionální a spravedlivý proces jaderného odzbrojení".

"Nemůže být nevyvážený, nemůže a nesmí vést k narušení jaderné rovnováhy, která je mimořádně důležitá pro zajištění globální stability a bezpečnosti," dodal mluvčí Kremlu.

Témata:  Rusko Vladimír Putin jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy