Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgičané odsoudili padělatele dokumentů, doklady dodával i teroristům

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Bruselský soud dnes poslal za mříže třináct osob, které falšovaly dokumenty. Podvodníci si odsedí tři až osm let. Organizovaná skupina šířila falešné dokumenty do celé Evropy i za její hranice. Svým zákazníkům opatřovala mimo jiné falešnou belgickou, španělskou či dánskou totožnost.

Padělatelé vyrobili falešné průkazy totožnosti například pro pachatele atentátů v Paříži a Bruselu, uvedl list Le Soir. Odsouzeno bylo celkem 14 členů organizované skupiny, jeden z nich ale dostal pouze trest veřejně prospěšných prací.

Padělatelé dostali rovněž pokuty, některé z nich ve výši až 60.000 eur (1,6 milionu Kč).

Skupina zfalšovala celkem asi 2000 dokumentů. Vyrobila také průkazy totožnosti pro Najima Laachraouiho, který loni v březnu spáchal sebevražedný atentát na bruselském letišti Zaventem, a pro Salaha Abdeslama, který se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015 a následně z místa činu utekl. Abdeslam je nyní v rukou francouzských úřadů.

Témata:  padělky Belgie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy