Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajsko vydá Čecha, který vědomě šířil HIV. Hrozí mu až 12 let

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bangkok - Podle listu Bangkok Post bude zadržený Čech Zdeněk Pfeifer (49) dnes předán thajskému imigračnímu úřadu v Bangkoku. Podle policie bude příští úterý předán českým úřadům. Muž byl tento týden zatčen za ostrově Pchúket, je obviněn z vědomého šíření viru HIV.

Ve čtvrtek Pfeiferovi soud na ostrově Pchúket udělil pokutu za překročení povolené délky pobytu. Občanovi ČR vypršelo vízum v roce 2015. Podle bangkockého listu byl Čech také odsouzen k měsíčnímu vězení s jednoročním odkladem.

Česká policie Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení. Podezřelý se údajně dozvěděl v září 2013, že je HIV pozitivní, přesto o tom neinformoval žádného svého sexuálního partnera. Při vyšetřování policisté zjistili, že v ČR měl styk minimálně s 23 muži. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let.

S dalšími partnery měl Pfeifer styk pak v Thajsku. Thajská policie nicméně uvedla, že nikdo z nich zatím nepodal stížnost.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

7. května 2024 10:08

Ústavní soud zrušil podmínku operace pro úřední změnu pohlaví

Operace už nebude potřeba k úřední změně pohlaví, podle Ústavního soudu je taková podmínka v rozporu s lidskou důstojností. Sporné paragrafy přestanou platit v polovině roku 2025. Současný stav označil soud za neudržitelný a upozornil na nečinnost politiků, které vyzval k přijetí nové právní úpravy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy