Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pořádek v no-go zónách by měla obnovit armáda. Ze Švédska přichází radikální návrh

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Malmö - Švédská nacionalistická politická strana Švédští demokraté (SD) tvrdí, že by do města Malmö měli být vysláni vojáci, aby tam obnovili právo a pořádek. Oblast totiž sužuje řádění násilných gangů, které místo změnily v no-go zónu.

Politik SD Magnus Olsson uvedl, že je čas na to, aby armáda ukončila prudký nárůst násilných trestných činů, které trápí Malmö. Třetí největší švédské město přitom vykresluje jako místo, kde pravidelně dochází k přestřelkám, granátovým útokům a vraždám.

V rozhovoru pro list Expressen připomněl, že celou zemi trápí nedostatek policistů. Právě proto by podle něj policisté mohli využít pomoc armády. „Máme tu velký nedostatek policistů. Z tohoto důvodu je možná čas nechat vojenské a policejní síly společně obnovit pořádek v zemi,“ uvedl.

„Absolutně nevěřím, že by armáda měla zasahovat do policejní práce. Nicméně v době krize armáda může pomoci udržet zákon a pořádek a pomáhat policii při logistice služeb, materiálu, vozidel a dalších věcí,“ vysvětluje.

I proto vyzval tamní úřady, aby investovaly více peněz do policejních stanic a lepšího vybavení. Jak poukazuje server Express, Malmö trápí zvyšující se kriminalita. Za tři letní měsíce v roce 2016 tu například shořelo více než 70 osobních aut. Policie tehdy uvedla, že věří, že jde o důsledek akcí organizovaného zločinu.

Tato zpráva přichází jen několik dní poté, co tamní policie obvinila Evropskou unii, že nedokáže zabránit pašování zbraní z Balkánu. Policisté jen v Malmö ročně zabaví asi 200 nelegálně držených zbraní. Policisté si stěžovali, že když jednu zabaví, dotyčný jde a obratem si přímo na ulici koupí jinou. Policejní šéfka Petra Stenkulaová proto volá po úpravě zákona o střelných zbraních tak, aby policisté mohli jejich překupníky dostat z ulic pryč.

Témata:  Švédsko policie Švédsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy