Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev zastavil stavbu zdi proti Rusům, došly peníze

Boje o Debalceve, Ukrajina.
Boje o Debalceve, Ukrajina.
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Kyjev - Ukrajina pro nedostatek financí zastavila stavbu zdi na hranici s Ruskem, k níž se rozhodla před dvěma roky kvůli konfliktu v Donbasu s proruskými separatisty. Součástí bariéry měly být strážní věže, monitorovací a signální zařízení i zákopy.

Projekt navržený v roce 2014 tehdejší vládou premiéra Arsenije Jaceňuka měl být realizován podél téměř 2000 kilometrů dlouhé hranice se znepřáteleným Ruskem. Kyjev tak chtěl zabránit posílání zbraní i vojáků z Ruska.

Koncem roku 2016 bylo už vybudováno 265 kilometrů protitankových příkopů, 41 kilometrů písečných pásů a 75 kilometrů oplocení.

"Neexistuje žádné financování tohoto projektu, proto nebude v Charkovské oblasti pokračovat," citovaly sdělovací prostředky dnešní sdělení charkovské gubernátorky Julije Svitlyčné. Podle jejího vyjádření budou pouze využívány již postavené objekty, včetně 31 základen pohraničních jednotek.

Témata:  Ukrajina Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.